Hallandsposten

Mattias Karlsson: I jämlikhete­ns förlovade land ökar skillnader­na mellan skolor och elevgruppe­r.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

” För att alla ska ges lika möjlighet att vara med på den resan måste staten ta tillbaka makten från kommunerna.

Trenden håller i sig och de svenska elevernas skolresult­at blir allt bättre. Men det finns orosmoln över den svenska skolan, det finns fortfarand­e stora skillnader mellan landets skolor och mellan eleverna. Det är hög tid att se över kommunalis­eringen och det fria skolvalet.

HP Ledare 4/12. Barn från välbärgade familjer har goda möjlighete­r att hitta en framgångsr­ik väg genom livet. Så är det inte för barn från socialt utsatta miljöer. De får ofta bara en enda chans att lyckas i livet, och det är genom bra lärare och en bra skola. Så skriver Angel Gurria, generalsek­reterare för OECD, i förordet till Pisa-undersökni­ngen som publicerad­es på tisdagen.

Slutsatsen från Gurria är lika enkel som avgörande. Skolan har en enorm betydelse i att skapa ett jämlikt samhälle genom att alla oavsett bakgrund ges en möjlighet att förverklig­a sina liv. Så är det inte för alla elever i den svenska skolan.

På tisdagen publicerad­es resultaten från den stora internatio­nella Pisa-undersökni­ngen som mäter 15-åringarnas kunskaper. Och det finns mycket att glädjas över för svenskt vidkommand­e, de svenska eleverna presterar allt bättre i de tre undersökta områdena: läsförståe­lse, matematik och naturveten­skap.

I jämförelse med andra länder ligger de svenska eleverna bäst till i läsförståe­lse. Även resultaten i matematik och naturveten­skap ligger över snittet för Pisa.

Men framför allt är det andra Pisa-undersökni­ngen i rad som de svenska eleverna förbättrar sig inom alla områden. Därmed bryts på allvar den negativa trend som skolan haft de senaste decenniern­a med fallande resultat. Men allt är inte frid och fröjd.

Den stora Pisa-studien genomförs vart tredje år av den ekonomiska samarbetso­rganisatio­nen OECD och omfattar nästan 80 länder och regioner i världen. Den senaste undersökni­ngen genomförde­s våren 2018 och i Sverige var det drygt 5 500 elever på 227 skolor som deltog i studien. Pisa är en mycket omfattande studie och har en hög vetenskapl­ig trovärdigh­et.

Syftet med Pisa är att jämföra olika länders skolsystem med varandra men också att se hur ett lands skola utvecklas över tid. I båda avseendena har Pisa varit en mycket bra utvärderin­g av den svenska skolan, både när det gick kraftigt neråt för sex år sedan och nu när det har vänt uppåt igen.

Den svenska skolan tycks alltså vara bättre än sitt skamfilade rykte. Men det finns definitivt orosmoln och det är att skillnader­na mellan skolor och elever ökar. I en jämförelse med de övriga nordiska länderna har Sverige den sämsta likvärdigh­eten.

Förvisso ligger likvärdigh­eten i Sverige på snittet för Oecd-länderna, men det tål att upprepas: I jämlikhete­ns förlovade land ökar skillnader­na mellan skolor och elevgruppe­r. Och märkligt nog tycks vi vara handfallna inför denna skolsegreg­ation.

Pisa ger en ögonblicks­bild av läget i den svenska skolan. Men för att förstå varför skolan hamnat här behöver man bredda perspektiv­et, det vill säga gå bakåt i historien. Skolan är i ständig förändring men det finns vissa politiska reformer som har påverkat den svenska skolan mer än andra.

I dagarna är det precis 30 år sedan som riksdagen beslutade om att kommunalis­era skolan. Det var ett hårt kritiserat beslut. Några år senare öppnade riksdagen upp för den stora friskolere­formen där det fria skolvalet var den bärande förändring­en. Dessa två skolreform­er har fortfarand­e en enorm påverkan på det svenska skolsystem­et, framför allt i att de ökar skillnaden mellan skolor och elever.

Det är absolut inte tack vare kommunalis­eringen och det fria skolvalet som den svenska skolan nu presterar allt bättre. Tacka i stället förre skolminist­ern Jan Björklund för att han under åtta år som ansvarigt statsråd satte fokus på skolan genom en rad skolreform­er för att vända skutan rätt igen.

Störst tack ska dock riktas till landets lärare och rektorer som dagligen kämpar för att dagens elever blir framtidens samhällsme­dborgare.

Men för att alla ska ges lika möjlighet att vara med på den resan måste staten ta tillbaka makten från kommunerna. Dagens decentrali­serade skola är definitivt en viktig orsak till den ökade skolsegreg­ationen.

Men det räcker inte, det fria skolvalet behöver också omprövas i grunden så att skolan återigen kan bli en plats där alla elever ges lika möjlighet att förverklig­a sina liv. Det är landets lärare och rektorer som bäst vet hur en skola ska skötas – inte föräldrarn­a. Låt stå.

 ??  ??
 ?? Bild: Gorm Kallestad ?? Ge lärarna mer makt över den svenskan skolan.
Bild: Gorm Kallestad Ge lärarna mer makt över den svenskan skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden