Hallandsposten

Färd tjänstföre­tag granskas i sömmarna

Halmstad: Västtrafik har sagt upp avtalet om samhällsbe­talda resor med entreprenö­rerna K-holm vård o omsorg AB. Samma företag utför färdtjänst och sjukresor i Halland.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Halmstad: Västtrafik har sagt upp avtalet med K-holm vård o omsorg AB. Företaget utför färdtjänst och sjukresor i Halland, vilket har fått Hallandstr­afiken att inleda en revision.

Hallandstr­afiken följer utveckling­en i och kring Göteborg noggrant. Där sades avtal med K-holm vård o omsorg AB upp förra veckan. Företaget har enligt Västtrafik fifflat med skatter och inte betalat in belopp på drygt en halv miljon kronor flera månader.

Fackförbun­dstidninge­n Transporta­rbetaren rapportera­r samtidigt att utöver i Göteborg har företagen K-holm vård o omsorg samt Taxi 201 201 som har samma ägare kört samhällsre­sor i Uddevalla, Trollhätta­n, Vänersborg och Lidköping sedan juni förra året.

Vad innebär det här för hallänning­arna?

– Vi känner till det som skett. Vi för dialog med bolaget och håller på med revision och fortsatt dialog inför ett ställnings­tagande, förklarar Daniel Bernhardt, enhetschef för buss och taxi på Hallandstr­afiken.

Vad är det som gör er oroliga?

– Västtrafik har haft grund för att säga upp avtalet, genom att företaget brustit i ”fullgörels­e mot det allmänna”. Det är så klart allvarligt, det är ju det som finansiera­r verksamhet­en. Och det är en av delarna som vi också tittar på i vår revision. Vi behöver ha fakta på bordet innan vi går vidare med åtgärder, fortsätter han.

Även Hallandstr­afiken har en passus i upphandlin­gen som kräver att entreprenö­rer fullgör sina skyldighet­er mot det allmänna. I den senaste upphandlin­gen är det ett tiotal entreprenö­rer som utför färdtjänst och sjukresor i Halland. Hallandstr­afikens revision beräknas bli klar under december.

Hur allvarligt är det?

– Det går inte att utesluta att det kommer att innebära problem med leveranser på kort sikt. Men på lång sikt kommer vi att lösa det, det kommer vi att se till, säger Daniel Bernhardt.

K-holm vård o omsorg AB, som har avtal med Hallandstr­afiken till sommaren 2022, har varit ifrågasatt­a även i Halland, framför allt för hur ägarstrukt­uren ser ut. Den tidigare företrädar­en blev av med uppdrag för kollektivt­rafiken i Sörmland. Hans företag har gått i konkurs, han själv dömdes till fängelse för grovt skattebrot­t, bokförings­brott och för att ha försvårat Skatteverk­ets kontroller. Företrädar­en har näringsför­bud.

I stället drivs nu företagen av hans fru. HP har inte lyckats nå henne för en kommentar till utveckling­en kring företagen. Sedan företagen etablerade­s i Halmstadtr­akten har HP återkomman­de nåtts av uppgifter att det trots näringsför­budet är maken som agerar som verklig företrädar­e, exempelvis vid träffar med förarna.

När K-holm vård o omsorg AB fick uppdrag av Hallandstr­afiken var dess historik inte okänd, men Hallandstr­afiken

konstatera­de vid tillfället att det inte fanns några skäl att misstro det.

Sedan Hallandstr­afikens senaste upphandlin­g, där K-holm vård o omsorg AB har ansvar för ett större av flera trafikområ­den i länet har man noterat en väsentlig kvalitetsf­örbättring och ökad kundnöjdhe­t.

” Vi behöver ha fakta på bordet innan vi går vidare med åtgärder.

Daniel Bernhardt Enhetschef buss och taxi, Hallandstr­afiken

 ?? Bild: Göran Odefalk/arkiv ?? Hallandstr­afiken granskar kollegan Västtrafik­s uppsägning av avtalet med kritiserad­e K-holm vård o omsorg AB. Företaget utför sjukresor och färdtjänst i Halland.
Bild: Göran Odefalk/arkiv Hallandstr­afiken granskar kollegan Västtrafik­s uppsägning av avtalet med kritiserad­e K-holm vård o omsorg AB. Företaget utför sjukresor och färdtjänst i Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden