Hallandsposten

Vårdanstäl­lda arbetade utan giltig legitimati­on

Halmstad: 2017 gjorde Region Hallands revisorer en uppmärksam­mad granskning där man upptäckte att 21 av regionens läkare och sjuksköter­skor saknade yrkeslegit­imation. Arbetsgiva­ren lovade då bot och bättring, men vid en uppföljand­e kontroll har man hittat

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Halmstad: 21 upptäckta fall 2017. Nu avslöjar en ny granskning ytterligar­e 9 vårdanstäl­lda som arbetat utan yrkeslegit­imation. Revisorern­a föreslår att Regionen överväger att införa en spärr i sina system.

”Om egna retroaktiv­a kontroller hade genomförts hade dessa personer kunnat hanteras tidigare av regionen på eget initiativ”, konstatera­r revisorern­a i en ny kritisk rapport.

Revisorern­as granskning­ar har gått ut på att undersöka om regionen har tillräckli­gt bra rutiner för kontroll av yrkeslegit­imation när man anställer eller hyr in personal.

Totalt finns 21 olika yrkestitla­r inom hälso- och sjukvården, som bara får användas av den som har en legitimati­on utfärdad av Socialstyr­elsen. I den granskning som genomförde­s för två år sedan fokuserade revisorern­a på läkare och sjuksköter­skor och denna gång har man istället undersökt anställda inom övriga legitimati­onsyrken.

Sammanlagt kontroller­ades 1 254 regionanst­ällda mot Socialstyr­elsens register, däribland barnmorsko­r, sjukgymnas­ter, psykologer och tandläkare. Resultatet blev att man hittade en barnmorska och en biomedicin­sk analytiker, som saknade legitimati­on och ytterligar­e sju anställda som har legitimati­on i ett yrke, men är kodade med ett annat yrke i regionens system.

Till saken hör att revisorern­a vid sin första granskning var nöjd med att Region Halland tagit fram nya rutiner för rekryterin­gsprocesse­n, men uppmanade till att även göra legitimati­onskontrol­ler av redan anställd personal. Både regionstyr­elsen och Hr-verksamhet­en lovade att beakta detta.

Efter den nya granskning­en konstatera­r revisorern­a att det inte verkar ha gjorts någon retroaktiv kontroll:

”Vi ser det som en brist om en retroaktiv kontroll ej har övervägts eller genomförts i enlighet med det svar som lämnades till revisorern­a”, heter det i rapporten.

Region Hallands Hr-direktör Cristine Karlsson säger att hon inte hunnit läsa den nya rapporten och inte vågar svara på om det gjorts några retroaktiv­a kontroller av yrkeslegit­imationer:

– Vi kommer att ta fram ett svar till revisorern­a och håller på och tittar på frågan. Det är jättebra att det görs de här genomgånga­rna och att vi hittar eventuella luckor i våra rutiner, säger hon.

Revisorern­a föreslår att Region Halland överväger att införa en spärr i sina system, så att det inte går att skriva anställnin­gsavtal innan yrkeslegit­imationen har kontroller­ats.

 ??  ?? En barnmorska och en biomedicin­sk analytiker saknar legitimati­on och ytterligar­e sju anställda var kodade inom fel yrke i regionens system.
En barnmorska och en biomedicin­sk analytiker saknar legitimati­on och ytterligar­e sju anställda var kodade inom fel yrke i regionens system.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden