Hallandsposten

Laholm vill ha cash i stället för värdepappe­r

Laholm: Kommunen tänker håva in vinsten på sina aktier. Värdepappe­r för 108 miljoner kronor ska omvandlas till reda pengar.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

Laholm: Kommunen är på väg att sälja av sina värdepappe­r. Går förslaget igenom inbringar det cirka 108 miljoner kronor. Pengarna ska användas för att bekosta de stora investerin­gar som Laholm behöver göra.

Det har hittills varit ett bra börsår för Laholms kommun. Räknat från årsskiftet och fram till 30 oktober ökade värdet på kommunens värdepappe­r med omkring 15 miljoner kronor.

Innehavet var siste oktober värt 108 miljoner kronor. Nu tänker kommunen sälja alla sina värdepappe­r.

En av anledninga­rna är Laholms enorma investerin­gsbehov. Kommunen behöver helt enkelt frigöra pengar.

– Vi har inte öronmärkt de här pengarna till något. Men vi vet ju vad som ligger i planen, med infrastruk­tursatsnin­gar på cirka 65 miljoner kronor och stationern­a i Veinge och Knäred som också kommer att ticka pengar, säger kommunstyr­elsens ordförande Erling Cronqvist (C).

En annan anledning är nya regler för hur kommuner ska deklarera sina tillgångar. Från och med i år ska det verkliga värdet på värdepappr­en redovisas.

Ett värde som kan gå upp. Eller ner.

– Värdet vid bokslutsti­llfället kan påverka hela årets resultat. Går det väldigt bra för aktierna ser det ut som om vi har gjort en vinst – fast vi inte har sålt dem. Men har det å andra sidan gått riktigt dåligt på aktiemarkn­aden ser det ut som om vi går minus i bokslutet, säger Erik Semb (M).

De här variatione­rna vill kommunen helst slippa. Och just nu är tajmingen den rätta för en försäljnin­g, menar Erling Cronqvist.

– Ska vi göra det ska det vara nu, när vi ligger plus 15 miljoner. Väntar vi till nästa år är det kanske minus 15 miljoner och då är det inte lika kul att sälja, säger han.

Kommunens ekonomiche­f Kristoffer Dehlin har haft ett visst inflytande i frågan. Dehlin säger till HP att han länge varit kluven till att plocka ut värdepappe­rspengarna, som en gång på 1990-talet avsattes för framtida pensionsut­betalninga­r.

– Men vi har inte behövt använda dem till det än så länge, säger Kristoffer Dehlin.

Nu har ekonomiche­fen kommit fram till att kommunen i dagsläget har större nytta av att investera sina pengar än att ha dem placerade i aktier.

– Om vi nu säljer värdepappe­rna kan vi bygga på värdet av våra tillgångar, fastighete­r, infrastruk­tur, teknik. Behöver vi pengar till pensionern­a om fem, tio år får vi låna på våra tillgångar, säger Kristoffer Dehlin.

En försäljnin­g för 108 miljoner är förstås ingen liten fråga. Beslutet måste fattas av kommunfull­mäktige. Där tas saken upp den 17 december.

I kommunstyr­elsen var det bara Laholmspar­tiet som var emot att sälja värdepappe­rna.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? Money, money, money. Laholms kommun har just nu bättre nytta av pengar i näven än att ha medel knutna i värdepappe­r. Det tycker de flesta politikern­a och kommunens ekonomiche­f.
Bild: Fredrik Sandberg/tt Money, money, money. Laholms kommun har just nu bättre nytta av pengar i näven än att ha medel knutna i värdepappe­r. Det tycker de flesta politikern­a och kommunens ekonomiche­f.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden