Hallandsposten

Åtalad fick svara om dödshot vid gårdsmorde­t

Torup: I går inleddes rättegånge­n mot den i dag 24-årige man som ska ha dödshotat tre bekanta till gårdsägare­n, bara en kort stund efter mordet utanför Torup inträffade den 28 maj förra året.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Dödshoten som 24-åringen ska ha uttalat i samband med det omskrivna gårdsmorde­t togs upp i en egen rättegång i Halmstads tingsrätt på tisdagen.

– Jag yrkar ansvar för olaga hot. NN begick gärningarn­a med uppsåt, säger åklagare Klas Lundgren som vill invänta alla vittnesför­hör innan han yrkar på ett specifikt straff.

Den unge mannen var en av inkräktarn­a som kom till gården i sällskap med fyra andra personer från Halmstad för att söka upp gårdsägare­n.

Det ovälkomna besöket slutade i en tragedi där en i dag 62-årig man, anhörig till gårdsägare­n, sköt ihjäl en av inkräktarn­a. 24-åringen fick också vapnet riktat mot sig.

Den äldre mannen avtjänar i dag ett 18 år långt fängelsest­raff för bland annat mord och mordförsök.

Strax efter skottet kommer polisen till platsen. Det är mycket folk i rörelse på gården.

– Stämningen är såklart mycket upprörd och kaotisk med tanke på vad som hänt, säger Klas Lundgren.

I en bil vid infarten till gården sitter tre personer. En stund tidigare har de blivit uppringda av gårdsägare­n, som ber de köra till gården för att kolla hur hans sambo mår. Själv är han livrädd för att åka dit. Männen berättar att de åker dit eftersom de fått veta att gårdsägare­n varit utsatt för utpressnin­g en längre tid av gänget.

– Vi ringer gårdsägare­ns sambo och hon säger ”kom inte hit, det är kaos”. En bit från gården möter vi upp gårdsägare­n som är i upplösning­stillstånd och säger att någon har blivit skjuten på gården.

Väl framme på gården säger de till polisen att de har blivit skickade av gårdsägare­n. De får de legitimera sig och väntar sedan i sin bil på att bli förhörda. 24-åringen ska då ha gått fram till bilen, som hade öppna fönster, och hotat att döda de tre männen.

– Den fete fan ska jag sprätta upp och dra ut tarmarna på, sa han till mig.

Under tiden går 24-åringens pappa runt och fotografer­ar bilarnas registreri­ngsskyltar.

– Han (24-åringen) blir väldigt hotfull, väldigt fort och säger till mig att han ska skära huvudet av mig när jag frågar dem varför de fotografer­ar nummerplåt­en, säger en annan av männen.

Männen hade aldrig träffat 24-åringen förut, men hade hört hans namn i samband med den påstådda utpressnin­gen.

– Jag kände mig arg eftersom jag inte hade något med detta att göra, säger den tredje mannen.

Dödshoten påverkar än i dag de målsägande. 24-åringen ska, enligt tidigare förhör, även ha sagt ”ni är slut, ni är döda” till de tre männen.

– Detta har påverkat mig väldigt negativt och jag har knappt vågat åka in till Halmstad på ett och ett halvt år. Jag har isolerat mig helt från omvärlden.

24-åringen förnekar att ha dödshotat någon och säger att han inte känner männen.

– Jag vet att min pappa tog bilder på registreri­ngsskyltar, men sedan satte vi oss i bilen och körde därifrån med en polisbil bakom oss.

24-åringen hävdar att de tre männen har ljugit om att ha blivit dödshotade och att händelsen vid den parkerade bilen aldrig har ägt rum. Förhöret kretsade en del kring hans sinnesstäm­ning efter att hans kompis hade skjutits ihjäl.

– Jag var förkrossad över att ha förlorat min kompis.

Målsägande­biträdet Lars Brandel yrkar på att mannen ska dömas till ett fängelsest­raff.

– För olaga hot ger lagen utrymme att döma till fängelse i upp till ett år. Det här fallet är solklart.

Brandel hänvisar till att de tre målsägande­n har kunnat identifier­a mannen som hotade dem. Rättegånge­n fortsätter den 16 december.

” Jag yrkar ansvar för olaga hot. NN begick gärningarn­a med uppsåt.

Klas Lundgren åklagare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden