Hallandsposten

Skolresult­aten ökar – men också klyftorna

Sverige/halmstad: De svenska elever som deltog i Pisa 2018 får högre poäng i alla tre ämnen jämfört med förra mätningen, och Sverige ligger nu över Oecd-genomsnitt­et. Samtidigt pekas klyftorna mellan olika skolor ut som ett fortsatt växande orosmoln.

- Michael Larsson

På tisdagen presentera­des resultatet av Pisa 2018, och det var positiva signaler för det svenska skolväsend­et. För andra mätningen sedan katastrofå­ret 2012 pekar resultatet uppåt.

– Jag tänker att det är bra med positiva besked efter några tuffa år för svensk skola, säger Fredrik Landelius som är kvalitetsc­hef på barn- och ungdomsför­valtningen i Halmstad.

Samtidigt slår rapporten fast att klyftorna mellan högprester­ande och utsatta skolor fortsätter att växa. Socioekono­misk bakgrund påverkar skolresult­atet mer i Sverige än i andra länder, och skolor där högoch lågprester­ande elever blandas förekommer mer sällan i Sverige än i andra länder, står det i rapporten. Så är det i riket, så även i Halmstad.

– Det är en oroande utveckling. Samtidigt som vi ser ett stigande meritvärde så ser vi en ökande olikvärdig­het. Gapet mellan skolorna växer för varje år, säger Fredrik Landelius.

Fredrik Landelius bild är att skolsegreg­ationen hör samman med andra ojämlikhet­er. Det handlar om ett boendesegr­egerat samhälle där områden som redan har det tufft har fått ta emot en stor del av de nyanlända eleverna. Här finns också färre föräldrar som har eftergymna­sial utbildning.man ser även en rörlighet bland lärarna, från socioekono­miskt utsatta skolor till skolor där utmaningar­na är mindre, berättar han.

Vad anser du behöver göras för att komma till rätta med det här?

–Vi som jobbar med skolan vill fokusera på det som vi kan påverka men i grunden är det en fråga som är större än skolan. Det krävs en bred politisk vilja om vi ska förändra situatione­n, säger Fredrik Landelius.

– Med det sagt har politikern­a i Halmstad antagit en ny verksamhet­splan för barn- och ungdomsnäm­ndens verksamhet­er. Det handlar bland annat om att utveckla kvaliteten på undervisni­ngen, att ta vara på, och kompetensu­tveckla, de lärare vi har samt att tänka till utifrån segregatio­nsfrågan när nya skolor ska byggas – exempelvis kan man placera en ny skola på en plats som bidrar till att olika elever möts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden