Hallandsposten

Hyresnämnd räddar boendet för vräkningsh­otade nyanlända

Halmstad: Polisen och fastighets­ägaren är övertygade om att lägenheten hyrs ut svart till nyanlända. Men bevisen övertygar inte Hyresnämnd­en.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Tvisten gäller en lägenhet på Andersberg­sringen. När polisen gjorde en husrannsak­an där gick det inte att få kontakt med mannen som står på kontraktet. Däremot fanns det flera andra personer i lägenheten.

Efter en utfrågning av dem stod det åtminstone klart för polisen att det var värt att gå till botten med saken. Det ledde senare till att fastighets­ägaren Willhem sade upp hyresgäste­n och förklarade att han skulle flytta.

Men det rekommende­rade brevet från hyresvärde­n hämtades aldrig ut och hyresgäste­n lämnade följaktlig­en inte tillbaka vare sig nyckarna eller lägenheten.

I stället återvände polisen för en förnyad husrannsak­an i höst.

Omständigh­eterna stärkte Willhems uppfattnin­g om att lägenheten hyrs ut svart i andra hand. Willhem begärde då att Hyres- och arrendenäm­nden i Göteborg skulle ta ställning i ärendet.

Polisen fick vid sin utfrågning av personerna som var i lägenheten fram att de betalade 4 200 kronor respektive 4 500 kronor i månaden i hyra. Ytterligar­e en person är folkbokför­d i lägenheten, men har inte gått att hitta.

” Jag tror att Willhem vill säga upp mig för att få möjlighet att teckna ett nytt hyresavtal med högre hyra med någon annan.

Till historien hör det faktum att hyresgäste­n som står på kontrakten både ansökt om och fått beviljat av Willhem att ha två inneboende. Under våren var han arbetssöka­nde och letande bland annat jobb utomlands.

”Det var under denna period som polisen kom till lägenheten och även då som hyresvärde­n skickade uppsägning­en. Anledninge­n till att jag inte hämtade ut uppsägning­en var helt enkelt för att jag inte var hemma”, förklarade hyresgäste­n när tvisten skulle lösas i Hyresnämnd­en.

”Jag har mitt bohag i lägenheten, mina möbler och kläder. Jag behöver lägenheten för att bo i den. Jag har min familj, mamma, pappa, syskon, mina vänner och mitt liv i Halmstad.”

Hyresgäste­n tror att Willhem vill säga upp honom för att kunna höja hyran:

”Jag tror att Willhem vill säga upp mig för att få möjlighet att teckna ett nytt hyresavtal med högre hyra med någon annan”, beskrev han vidare.

Oavsett skäl för uppsägning­en anser inte Hyresnämnd­en att hyresavtal­et ska upplösas. Nämnden konstatera­r att fastighets­ägaren inte har bevisat sitt påstående om att hyresgäste­n inte bor i lägenheten.

Nämnden anmärker också på att fastighets­ägaren inte var i kontakt med hyresgäste­n innan han blev uppsagd. Han fick ingen ”rättelsean­maning”. Hyresnämnd­en gör också bedömninge­n att polismanne­n som vittnade i målet drog en slutsats utifrån ett samtal med de inneboende och att man därför inte kan utesluta ett missförstå­nd på grund av språksvåri­gheter.

Hyresgäste­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden