Hallandsposten

Gruppen där gemenskap betyder allt och lite till

Laholm: För 25 år sedan bildade Röda Korset i Laholm en anhöriggru­pp, där de som vårdar en nära anhörig i hemmet har kunnat få stöd av andra i samma situation. – I gruppen har man kunnat prata av sig och vi har skrattat så mycket, säger Birgitta Persson.

- Carina Nilsson cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Birgitta Persson och Solveig Karlsson är ledare för gruppen som har 14 deltagare. Två av dem har varit med ända sedan starten. Flertalet är med fortfarand­e – trots att de inte längre är anhörigvår­dare. Ibland tillkommer det medlemmar och ibland försvinner någon.

– Egentligen är det bara två personer som är anhörigvår­dare nu, men gruppen fyller en stor social funktion för oss som är med. Vi ordnar föreläsnin­gar och studiebesö­k i ämnet anhörigvår­d, säger Birgitta Persson.

Gruppen kom till efter att Barbro Ottengren, som då var ordförande i Röda Korset, såg ett behov.

– När en nära anhörig blir sjuk behöver man stöd på olika sätt, och många blir hjälpta av att prata med andra i samma situation. Det är lätt att känna sig väldigt ensam när en anhörig blir sjuk, säger Ing Britt Karlsson som är kassör i Röda Korset.

Röda Korset tog i sin tur kontakt med socialkont­oret på kommunen där Bernt Svensson fick frågan om anhöriggru­ppen på sitt bord.

– Vi kunde ordna med stöd från kommunen så att gruppen kom igång. De träffades två timmar i veckan, men deltagarna fick också kontakter – några de kunde ringa till och prata och fråga om råd, säger han.

Både Birgitta Persson och Solveig Karlsson vårdade sina respektive män i flera år före deras bortgång. Birgittas man blev dement medan Solveigs man drabbades av MS.

– Det är väldigt tungt att vara anhörigvår­dare. För min del var det mest psykiskt jobbigt, och anhöriggru­ppen blev den plats där jag kunde skratta och koppla av. Vi har aldrig suttit och ältat varandras problem, säger Birgitta Persson.

– För mig var det mer fysiskt tungt, när min man miste den ena förmågan efter den andra på grund av sin sjukdom. Det har varit väldigt viktigt att kunna träffa andra i gruppen, säger Solveig Karlsson.

Numera har Laholms kommun en egen enhet för att stötta anhöriga i olika skeden av livet, genom anhörigcen­trum.

– Vi har ett gott samarbete med dem, och det är bra att det finns flera olika ställen man kan söka sig till. Men så länge behovet av den här gruppen finns så kommer vi att ha den kvar, säger Ing Britt Karlsson.

 ?? Bild: Carina Nilsson ?? bernt svensson, birgitta Persson, Ing britt Karlsson och solveig bengtsson skålar för att fira röda Korsets anhöriggru­pp som 25-årsjubiler­ar.
Bild: Carina Nilsson bernt svensson, birgitta Persson, Ing britt Karlsson och solveig bengtsson skålar för att fira röda Korsets anhöriggru­pp som 25-årsjubiler­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden