Hallandsposten

En naturskön sträcka av Smedjeån har blivit reservat

Hishult: Laholms kommun har fått sitt 39:e naturreser­vat. I Smedjeån Skönhult ska ån, lövträden och sällsynta arter få en skyddad hemvist.

- Jonatan Gernes

Området är 33 hektar stort och börjar cirka fyra kilometer väster om Hishult. Det nya reservatet följer Smedjeån nedströms ett par kilometer.

Själva vattendrag­et och lövskogen intill är de två viktigaste skälen till att länsstyrel­sen har beslutat att bilda reservatet.

– Det är främst ån som är väldigt fin. Den har naturliga sträckor med mycket stenblock och strömmande vatten, död ved i och små öar, säger Viveka Strand, naturvårds­handläggar­e på Länsstyrel­sen i Halland.

Området ingår också i den nationella myrskyddsp­lanen, tack vare Smedjeåns svämlövsko­gar.

– Alltså naturliga lövskogar som präglas av att vattnet ändrar nivå. De översvämma­s ibland. I de miljöerna trivs många ovanliga arter, säger Viveka Strand.

Bland annat växer det två ovanliga mossor.

– Där är flera kraftverk nedströms, men när väl laxen kommer dit är detta utmärkta miljöer. Öring finns det också och många smedjeån bjuder på strömmande bottnar, intressant bottenfaun­a och ädellövsko­g. nu får en sträcka skydd som naturreser­vat. olika arter av småkryp, sländor och skalbaggar som lever vid vattnet.

Dessutom ingår två bokskogar och en ekskog. Den unga granskogen däremot vill länsstyrel­sen så småningom ersätta med lövskog.

– Där finns det planer på att göra en slags demonstrat­ionsanlägg­ning för hur man kan sköta sin skog på ett sätt som är skonsamt mot vattendrag. Om det blir av kommer det säkert att anläggas en parkering för picknick och liknande, men det är lite osäkert, säger Viveka Strand.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden