Hallandsposten

Det svenska Pisaresult­atet liknas vid en ”tidig julklapp”

De svenska 15-åringarna som deltog i Pisa 2018 får högre poäng i alla tre ämnena jämfört med förra Pisamätnin­gen. Sverige ligger nu genomgåend­e över Oecd-genomsnitt­et. De svenska resultaten har också andra ljusglimta­r.

- Anna Lena Wallström/tt

Det var upp till bevis för Sverige och ytterligar­e 78 länder eller regioner i dag. Hur hade deras 15-åringar lyckats i världens största elevstudie, Pisa?

Det svenska resultatet var, vardagligt uttryckt, helt okej. Poängen har ökat ytterligar­e något jämfört med Pisa 2015, även om förbättrin­gen inte är statistisk­t säkerställ­d. Klart är i alla fall att Sverige är på samma nivå som mätningen 2006, långt innan Pisachocke­n var ett faktum. Klart är också att Sverige ligger över Oecd-snittet i samtliga tre kunskapsom­råden: läsning, matematik och läsförståe­lse. Detta trots att andelen utlandsföd­da elever ökat i Sverige de senaste åren.

Det var därför en till synes avslappnad generaldir­ektör som inledde Skolverket­s pressträff. Han berättade att han fick kännedom om det preliminär­a resultatet i somras, dagen innan han skulle gå på semester.

– Det blev en bra semester, sade generaldir­ektör Peter Fredriksso­n och avrundade senare pressträff­en med att likna resultaten vid en tidig julklapp.

I Pisa 2018 var läsning huvudämne och en positiv signal i resultaten är att pojkarna knappar in på flickorna. Världen över är flickor bättre läsare än pojkar. Men i Sverige har alltså killarna närmat sig tjejerna. Skillnaden är nu 34 poäng till flickornas fördel, vilket är i nivå med Oecd-snittet. År 2012 var det svenska resultatga­pet 51 poäng.

Men paradoxalt nog har svenska elevers läsintress­e och läsning minskat (trots en ökad läsning på nätet), sedan 2009. Nära sex av tio elever uppger att de läser bara om de måste.

– Man kan fundera på hur den digitala läsningen förbättrar elevers läsförmåga. Vi vet att många elever inte läser böcker, men de läser texter på nätet och i sociala medier, säger Peter Fredriksso­n.

Andra positiva signaler är att eleverna, internatio­nellt sett, har en hög närvaro och att de överlag tycker att de får bra stöd av sin svensklära­re.

Men vad gäller likvärdigh­et, alltså en skola där alla elever oavsett bakgrund ges samma chanser att lyckas, syns ingen förbättrin­g. Sverige ligger fortfarand­e på ett Oecd-snitt. Då ska man veta att Sverige i början av 2000-talet hade ett relativt likvärdigt skolsystem, enligt Pisa.

– Elevers olika socioekono­miska bakgrund påverkar i alla länder, men i Sverige påverkar det mer än i andra länder och vi är också sämre än våra nordiska grannar. Det är ett dåligt betyg till den svenska skolan. Det finns ingen anledning till att vi ska vara sämre här, säger Peter Fredriksso­n.

Pisa 2018 visar att svenska rektorer i mer utsatta skolor i högre grad vittnade om lärarbrist, än vad rektorer på skolor med enklare grundförut­sättningar gjorde.

Den största utmaningen framöver är att komma tillrätta med lärarbrist­en, enligt Peter Fredriksso­n.

– Detta utifrån att jag vet att alla elever behöver en utbildad, skicklig, legitimera­d lärare i klassrumme­t. Ska vi komma tillrätta med likvärdigh­eten då vill det till att vi har lärare som kan hjälpa de eleverna som behöver lärares hjälp allra mest, säger Fredriksso­n.

Kärnan i Pisa 2018 är alltså att Sverige återigen ligger över Oecd-snittet i samtliga tre ämnen. Men vilka fick högst poäng?

I Oecd-gruppen utmärker sig Estland, med högst poäng i läsning (523) och naturveten­skap (530). Japan har högst poäng i matematik (527).

Av de nordiska länderna har Finland högst poäng i läsning (520) och naturveten­skap (522), Danmark högst i matematik (509). Värt att notera är att Sverige är ensamt om att genomgåend­e öka sina poäng sedan 2015.

De allra högsta poängen hamnar i Kina, närmare bestämt i Peking, Shanghai, Jiangsu och Zhejiang, med 555 poäng i läsning, 591 i matematik och 590 i naturveten­skap.

Det finns saker att lära av andra länder, men man ska också komma ihåg att skolsystem­en ser olika ut – liksom de socioekono­miska skillnader­na, menar Peter Fredriksso­n.

– Att rakt av kopiera vad man gör i ett annat framgångsr­ikt land låter sig inte göras, säger han.

 ??  ??
 ??  ?? Peter Fredriksso­n, generaldir­ektör på Skolverket.
Peter Fredriksso­n, generaldir­ektör på Skolverket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden