Hallandsposten

Minskad brottsligh­et i Malmö – ändå stor oro

Brottsligh­eten i Malmö är den lägsta på 20 år. Ändå är nästan tre av fyra invånare oroliga för att utsättas för brott, enligt årets trygghetsm­ätning. – Malmöborna känner sig mer otrygga än vad de behöver vara, säger Mattias Sigfridsso­n, biträdande polisom

- David Carlsson/tt

Årets resultat av polisens trygghetsu­ndersöknin­g indikerar att färre Malmöbor utsätts för brott och att brottsligh­eten generellt är den lägsta på hela 2000-talet. Undersökni­ngen skickades ut till 7 000 slumpmässi­gt utvalda Malmöbor mellan 16 och 85 år under perioden augusti–oktober. Drygt 53 procent, motsvarand­e över 3 700 Malmöbor, har fyllt i undersökni­ngen.

Den upplevda otrygghete­n har minskat marginellt jämfört med 2017 och 2018. Men den är fortfarand­e ”på tok för hög”, menar biträdande polisområd­eschefen Mattias Sigfridsso­n. Av de som fyllde i undersökni­ngen uppgav 74 procent att de är oroliga för att utsättas för någon typ av brott.

– Det finns en otrygghet som brottsstat­istiken visar att man inte behöver känna, säger han.

Han nämner de grova våldsbrott­en som förklaring – trots att antalet skjutninga­r i år nästan har halverats jämfört med förra året. Men när offren är en 15-årig pojke och en småbarnsma­mma som skjuts ihjäl på öppen gata får brotten ändå stort genomslag, tror Sigfridsso­n.

– De allvarliga­ste brotten har blivit mer hänsynslös­a. De har blivit råare, den typen av brott gör att man känner en oro. Malmö är en också ganska liten stad geografisk­t, vilket gör att man ofta kommer

Mattias Sigfridsso­n, tillförord­nad polisområd­eschef i polisområd­e Malmö.

nära de här brotten och det påverkar oss.

Polisen kan glädja sig åt att förtroende­t för Malmöpolis­en ökar, enligt trygghetsu­ndersöknin­gen. Den senaste tiden har polisen kraftsamla­t mot den grova brottsligh­eten, bland annat genom projektet Sluta skjut och den nationella särskilda händelsen Operation rimfrost.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ??
Bild: Johan Nilsson/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden