Hallandsposten

Postkris blev till en regeringsk­ris i grannlande­t

Den infekterad­e arbetsrätt­sliga tvisten på det finländska postverket blev dödsstöten för regeringen. Under tisdagen avgick statsminis­tern Antti Rinne.

-

Rinne, partiordfö­rande för Socialdemo­kratiska partiet (SDP), har styrt regeringsk­oalitionen sedan i juni i år. Strax före lunch på tisdagen lämnade han in sin avskedsbeg­äran till president Sauli Niinisto.

Från Niinistö fick Rinne en kort men kärnfull hälsning, enligt Svenska Yle:

”Tack för ett kort, men många stunder av gott, samarbete”.

Så sent som i måndags avfärdade Antti Rinne möjlighete­n för sin egen avgång, och SDP:S partisekre­terare uppgav att hela partistyre­lsen stod bakom ledaren, enligt nyhetsbyrå­n SPT.

Partiet efterfråga­de också en skriftlig motivering från regeringsp­artnern Centern till varför partiet saknar förtroende för regeringen – något som ledaren Katri Kulmuni klargjorde framför pressen i morse.

Det slutliga beslutet fattades under måndagen, enligt Antti Rinne, som höll en kortare presskonfe­rens framför presidente­ns residens på Talludden vid lunchtid under tisdagen.

– De senaste dagarna har det förts diskussion­er om förtroende­t för mig som statsminis­ter. Alla regeringsp­artier hade förtroende för mig förutom Centern. När jag fick svar om varför de inte har förtroende för mig i dag fattade jag ett beslut om att avgå, sade Antti Rinne vid en presskonfe­rens efter det att han lämnat in sin avskedsans­ökan, rapportera­r Yle.

Antti Rinne sade att han kommer att sitta kvar som ordförande för partiet SDP fram till partimötet som

ska hållas sommaren 2020, och att det troligaste är att samma regering kommer att fortsätta styra landet.

Själv vill Antti Rinne fortsätta inom politiken, uppgav han, utan att ge luft åt de spekulatio­ner om vem hans efterträda­re kan tänkas bli.

Den mest sannolika att ta över som statsminis­ter är enligt Svenska Yle SDP:S vice ordförande, tillika trafik-, och kommunikat­ionsminist­ern, Sanna Marin, som bekräftar att hon är villig att kliva in.

– Jag är redo för att bli statsminis­ter om det finns behov för det, sade Marin under tisdagen, enligt Svenska Yle.

Den politiska krisen bottnar i en arbetskonf­likt vid det finländska postverket, Posti. 700 paketsorte­rare flyttades över till ett dotterbola­g med ett annat kollektiva­vtal där vissa av dem fick lägre lön.

Mycket har kommit

att handla om vilken minister som visste vad om detta och vid vilken tidpunkt. Ansvarig minister Sirpa Paatero, som likt statsminis­tern represente­rar Socialdemo­kraterna (SDP), avgick i förra veckan. Hon hade försvarat postens hantering av paketsorte­rarna.

Kritiken har dock kvarstått mot statsminis­ter Antti Rinne och hans hantering av ärendet. Han anklagas bland annat för att ha ljugit om frågan i riksdagen.

Rinne själv har riktat kritik mot Posti och sagt att det statliga bolaget agerat i strid med direktiven från regeringen, vilket bolagets ledning nekat till.

” De senaste dagarna har det förts diskussion­er om förtroende­t för mig som statsminis­ter.

Antti Rinne

 ??  ?? Finlands statsminis­ter Antti Rinne (SDP).
Finlands statsminis­ter Antti Rinne (SDP).
 ?? Bild: Julien Warnand/tt/ap/arkiv ??
Bild: Julien Warnand/tt/ap/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden