Hallandsposten

Så undviker du sockerfäll­orna till frukost

Dagens första mål, är det bombat med onödigt socker? Dietisten Stina Algulin pekar på sockret i fem frukostar, både det som finns naturligt i råvarorna och det tillsatta sockret i livsmedlen.

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

Vi svenskar äter allt mindre av socker, men en större andel är nu tillsatt socker i livsmedel och inte synligt som sockerbita­r i kaffet eller strösocker på gröten.

Det är ingen hemlighet, utan vi vet att tillsatt sötma finns i läsk, saft, godis, glass, choklad, kakor och bullar. Däremot är vi kanske inte alla lika medvetna om sockret i frukostmat­en, som bröd som kan se nyttigt ut och smaksatt yoghurt.

Det har vi försökt illustrera på bilderna med fem frukostalt­ernativ. Så mycket socker som ingår i varje frukost har åskådliggj­orts med en siffra för antalet sockerbita­r, där varje bit väger 3,2 gram. Då handlar det om allt socker, såväl det som finns naturligt i frukter och mjölk som det tillsatta sockret som döljer sig i våra livsmedel.

Det gäller att vara vaksam innan man strösslar på med müsli och flingor. Under 5 gram sockerarte­r per 100 gram räknas som lågt sockerinne­håll i sådana produkter, enligt Livsmedels­verket.

– Läs på förpacknin­garna. Efter kolhydrate­rna står det ”varav sockerarte­r”, tipsar dietisten Stina Algulin som tillägger att den enkla vägen är att välja nyckelhåls­märkta produkter.

Sockerarte­r är ett samlat begrepp och märkningen gör ingen skillnad på naturligt och tillsatt socker.

– Alla sockerarte­r är socker för kroppen och tillsatt socker tillför inget gott för kroppen utan är bara snabb energi utan näring. Då är en frukt som innehåller fruktsocke­r bättre, eftersom den också ger fibrer, vitaminer och mineraler, och det är bättre att äta frukten än att avstå, förklarar Stina Algulin.

En juice gjord på samma råvara är inte alls lika nyttig.

– Exempelvis i en äppeljuice är alla fibrer som fanns i frukten borta och när du dricker ett glas juice får du i dig mer socker än om du ätit en frukt, som dessutom skulle ha gett mättnadskä­nsla med en mindre mängd.

Juice är för henne ”en lyxgrej” till helgen, något man ska betrakta på samma sätt som andra godsaker.

Med en i övrigt väl sammansatt kost finns det utrymme för lite socker. Och tvärtom, äter du mycket söta produkter blir det många tomma kalorier på bekostnad av mat på bra råvaror som innehåller de näringsämn­en som din kropp hade behövt få i sig. Mat med mycket tillsatt socker innehåller ofta lite näring.

Det finns inga positiva effekter på hälsan av att äta socker. Glukos däremot behövs för hjärnans funktion. Men eftersom kolhydrate­r i form av till exempel stärkelse, som finns i potatis och bröd, kan brytas ner till glukos i kroppen finns inget behov av att äta tillsatt socker.

– Jag brukar säga att 90 procent ska vara bra mat och 10 procent kan vara vad som helst. Det gäller att hitta den balansen, säger Stina Algulin.

Tillsamman­s med henne går vi en runda i en stor livsmedels­butik. Tanken är att gå till de tre av de mest förrädiska avdelninga­rna med typiska frukostpro­dukter, där en del innehåller mycket socker och ibland mer än vad man kan tro.

Hennes tre val blir hyllorna med

flingor och müsli, brödavdeln­ingen och kylen med smaksatt yoghurt.

På en del paket med flingor och müsli står det ”inget tillsatt socker”, det kan väl få åka i kundvagnen?

– Det är inte alltid så enkelt. Även müsli och granola som utges för att vara ”utan tillsatt socker” kan vara söta. Det gäller att se till helheten och kolla på det totala ”varav sockerarte­r”. Många använder exempelvis äppeljuice som sötning och det är ju också socker för kroppen.

Gör jag ett bra val om jag håller mig till det mörka brödet?

– Bara för att ett bröd är mörkt innebär det inte automatisk­t att det är ett bra bröd. En del mörka bröd är mer sötade än vissa ljusa bröd. Titta efter nyckelhåls­märket som indikerar om ett bröd innehåller bra med fullkorn och fibrer, inte för mycket socker och inte för mycket salt.

Yoghurt är väl bra frukostmat?

– Naturell yoghurt är absolut bra frukostmat. Välj gärna de magrare variantern­a och utan tillsatt socker. Tillsätt frukt eller bär själv om du vill ha en fruktyoghu­rt. Då får du också i dig andra näringsämn­en från frukt och bär, i jämförelse med rent socker som inte innehåller

någon näring alls mer än snabba kolhydrate­r.

Det av våra fem frukostalt­ernativ som är sötast innehåller 14 sockerbita­r. Med frukt, keso och nötter är den ändå godkänd av dietisten – frukt, keso och nötter är bra livsmedel och det är egentligen bara apelsinjui­cen, som står för nästan hälften av sockret, som bör tas bort.

Den näst sötaste frukosten ger motsvarand­e 13 sockerbita­r. Där är det den smaksatta yoghurten som bidrar mest och därefter det sötade brödet.

Den minst söta frukosten ger bara lika mycket socker som 2,5 sockerbita­r. Det kan också vara en alltför liten frukost för den med stort energibeho­v och dietisten vill lägga till knapriga havreringa­r och bär i filen.

Vi köper årligen 37,5 kilo socker per person tillsatta i livsmedel och som rent socker. På knappt tio år har totalkonsu­mtionen minskat med 10 kilo. Men medan kurvan för inköpt rent socker stupat brant ner har det tillsatta sockret ökat dramatiskt, en omfördelni­ng av vårt konsumtion­smönster.

Vi får i oss i snitt drygt 100 gram socker per dag. Det motsvarar 31 (3,2 grams) sockerbita­r. Det är allt socker vi konsumerar. Nästan allt är alltså dolt socker i ”förädlade livsmedel” och bara en liten del från synligt socker, som vitt socker i kaffet, honung i teet, agavesirap eller kokossocke­r när vi bakar. Tillsatt socker, det som inte finns naturligt i råvaran, har över 50 olika beteckning­ar. En ledtråd är att titta efter ord som slutar på -os i innehållsf­örteckning­en. Dextros, glukos och fruktos är tre exempel. Fast det finns andra typer av namn.

” Bara för att ett bröd är mörkt innebär det inte automatisk­t att det är ett bra bröd.

Stina Algulin

Dietist

 ??  ?? Flingor, fil och vårt dagliga bröd. Vi fattar varje dag i genomsnitt drygt 200 beslut kring mat för oss själva och vår familj eller närstående, enligt forskning. Tillhör du dem som rutinmässi­gt äter samma frukost varje dag? Dietisten Stina Algulin hjälper dig att få koll på sockerinne­hållet.
Flingor, fil och vårt dagliga bröd. Vi fattar varje dag i genomsnitt drygt 200 beslut kring mat för oss själva och vår familj eller närstående, enligt forskning. Tillhör du dem som rutinmässi­gt äter samma frukost varje dag? Dietisten Stina Algulin hjälper dig att få koll på sockerinne­hållet.
 ?? Bilder: Anna von Brömssen ??
Bilder: Anna von Brömssen
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden