Hallandsposten

Tuff kritik mot nya fotbollspy­ramiden: ”Katastrof ”

Det kan bli strid om Hallands Fotbollför­bunds förslag att lägga ned division 7 på herrsidan och i stället utöka division 6 från två till fyra serier. Åsikterna ute i föreningar­na spretar inför onsdagskvä­llens representa­ntskapsmöt­e.

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Erik Höjman, spelande ordförande i division 5-klubben Sperlingsh­olms IF, skräder inte orden:

– Katastrof. Om det bara blir fyra division 6-serier så tycker jag att det blir alldeles för ojämn nivå. Om man ser till årets serie där Knäred förlorade i stort sett alla matcher (i division 7) och så ska de möta till exempel Torup/rydö, som kvalade upp till division 5 – den nivån blir alldeles för stor, säger han.

Erik Höjman pekar också på att minst fyra lag av tolv i division 5 måste flyttas ned för att alla seriesegra­rna i sexan ska kunna gå upp. Skulle det dessutom bli ett överskott på halländska lag som ramlar ned från division 3 så försvinner ännu fler lag från femman.

– Då byts nästan hela division 5 ut. Division 5 kommer i kläm, menar han.

Rickard Englund, fotbollsan­svarig i årets division 6-segrare Unnaryds Goif, är inne på samma linje.

– Halland är för litet för att ha fyra serier längst ned bakom en fyra och en femma. I sådana fall skulle det vara två femmor, anser han.

Bakgrunden till förslaget att slå samman division 6 och 7 är två motioner från Ränneslövs Gif och Slöinge Goif. Båda argumenter­ar för tre division 6-serier för att slippa division 7-serier med få lag – som i år, då södersjuan avgjordes med bara sju deltagare.

Hallands Fotbollför­bund har därefter, sedan fem nya lag anmält sig inför 2020, lagt fram ett modifierat förslag med fyra division 6-serier. Men förbundet ger också representa­ntskapsmöt­et möjlighet att rösta om ett alternativ­t förslag med nuvarande upplägg, det vill säga två sexor och två sjuor.

Södra Hallands fotbollsal­lians, som organisera­r 14 föreningar i södra delen av distriktet, stöttar tanken att slopa division 7 för att få kortare resor och fler lag i serierna.

– De fem nya lagen har förändrat det lite grann. Men i år var det nio lag i norra serien och sju lag i södra – det var inte mycket till serier, säger ordförande­n Peter Walldén, till vardags stark man i BK Walldia, som i år slutade tvåa i södersjuan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden