Hallandsposten

Tove Alexanders­son tog hem årets bragdguld: ”Det känns jättehäfti­gt”

Efter en överlägsen säsong: Orienterar­en Tove Alexanders­son får Bragdgulde­t 2019. – Det känns jättehäfti­gt, verkligen, säger hon.

- Susanna Persson Öste/tt Simon Sjöstrand/tt Hilda Djupenströ­m/tt

27-åriga Alexanders­son har varit med i diskussion­en i flera år för sin överlägsen­het i världstopp­en, men utan att nå hela vägen.

Nu – efter sin sjätte raka totalseger i världscupe­n och efter sina tre Vm-guld i norska Østfold – tilldelas hon Svenska Dagbladets guldmedalj, Bragdgulde­t, för första gången.

”För glimrande guldregn i en serie bragder med total kontroll i avgörande lägen”, lyder motivering­en.

Alexanders­son har varit mer eller mindre oslagbar under året, dessutom i två olika sporter. Förutom framgångar­na i Norge tog hon två Vm-guld i skidorient­ering i Piteå, där det även blev två silver.

Tove Alexanders­son är väldigt glad över utmärkelse­n.

– Det är väldigt hård konkurrens varje år. Jag har haft ett fantastisk­t år och presterat på varje tävling. Jag vill tacka, framför allt min familj som alltid stöttat mig, och alla andra. Även de som kommer och hejar, säger hon i Svenska Dagbladets intervju från franska Tignes där hon tränar inför starten av sin nya idrottsgre­n skidalpini­sm.

” I jakt på nya utmaningar kommer hon i vinter också att tävla i skidalpini­sm, där de tävlande, med stighudar under skidorna, först bestiger berg via en snitslad bana, för att sedan åka utför.

På frågan hur

27-åringen:

– Vi har ett fantastisk­t väder i dag och vi har haft en kanonförmi­ddag. Det blir en tur till i eftermidda­g, det är så jag får fira.

Anna Careborg, chefredakt­ör och vd på Svenska Dagbladet, är ordförande i nämnden. Hon säger att det är en svår uppgift att utse bragdmedal­jörerna, men tycker att Alexanders­son är en värdig mottagare av priset.

– Hon är en väldigt tydlig och värdig vinnare, hon har haft ett fantastisk­t år bakom sig, säger Careborg till TT.

Var juryn enig?

– Det fanns ett majoritets­beslut för detta, vi var alla nöjda med resultatet, säger Careborg.

Bland de nominerade fanns andra

hon ska fira säger

heta kandidater som damernas stafettlag i längdskido­r, diskusstjä­rnan Daniel Ståhl och damlandsla­get i fotboll.

Bara en gång tidigare har en orienterar­e tilldelats priset. 1981 fick Annichen Kringstad den prestigefy­llda utmärkelse­n.

Under sin karriär har Alexanders­son vunnit sammanlagt 20 Vm-guld och 14 Em-guld.

I fjol tog hon dessutom Vm-guld i skyrunning, som är terränglöp­ning i höga och branta berg.

I jakt på nya utmaningar kommer hon i vinter också att tävla i skidalpini­sm, där de tävlande, med stighudar under skidorna, först bestiger berg via en snitslad bana, för att sedan åka utför.

 ?? Bild: Dan Eliasson ?? Orienterar­en Tove Alexanders­son får bragdgulde­t för sina sju Vm-medaljer i år.
Bild: Dan Eliasson Orienterar­en Tove Alexanders­son får bragdgulde­t för sina sju Vm-medaljer i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden