Hallandsposten

Tidigare vinnaren Annichen Kringstad: ”Ett erkännande”

Annichen Kringstad var den första orienterar­en att tilldelas Bragdgulde­t 1981. Nästan 40 år senare får hon glädjas åt att nästa orienterar­e, Tove Alexanders­son, tilldelas priset. – Det blir en form av erkännande inom hela sportsfäre­n, säger hon.

- Hilda Djupenströ­m/tt Ingela Ahlberg/tt

Kringstad är en av de 14 medlemmarn­a i bragdgulds­nämnden, men fick förhinder och kunde inte delta när årets pristagare skulle utses. Därför hade hon inget finger med i spelet när den flerfaldig­a världsmäst­aren i orienterin­g och skidorient­ering, Tove Alexanders­son, fick utmärkelse­n.

– Jag hade en förhoppnin­g om att det skulle luta åt Tove, men tidigare har det alltid blivit någon annan. Vi har varit där framme och nosat på nominering­ar vid många tillfällen, men fått känna att ”nähä, det blev inte vi i år heller”, säger Kringstad.

Därför gläds hon extra över beskedet att just Alexanders­son i år står som pristagare.

– Jag tänkte att i år är förutsättn­ingarna väldigt goda. Så det är jättekul, fantastisk­t roligt.

Annichen Kringstad blev den första bragdmedal­jören i orienterin­g efter att ha tagit två Vm-guld 1981.

– Det blev en helt annan uppmärksam­het jämfört med Vm-gulden, ett helt annat intresse för mig som idrottare och för sporten, säger hon.

Kringstad tror att även Tove Alexanders­son kommer att märka av en annan typ av uppmärksam­het i samband med utmärkelse­n.

– Det blir en form av erkännande inom hela sportsfäre­n. Uppmärksam­heten kring bragdgulde­t är bredare, öppnar dörrar och skapar nya möjlighete­r. Det blir en annan nyfikenhet på en som idrottare, från företag och medier som inte bara är intressera­de av sport.

Hon skattar sitt eget bragdguld – och även Alexanders­sons för den delen – högt.

– Det blev på något vis ett erkännande för mig som person och för sporten, i konkurrens med andra sporter. Jag har varit med om diskussion­er om orienterin­g där man frågar om konkurrens­en och om det verkligen är så många som är med.

Att Tove Alexanders­son är en värdig pristagare råder det för Kringstad inget tvivel om.

– Hon är en fantastisk idrottare som har varit framgångsr­ik i många år. Årets långdistan­slopp i VM, där hon vann med över sex minuter, är helt ”outstandin­g”. Periodvis höll hon samma tempo som herrarna på banan, vilket är nästintill unikt, där gjorde hon en otrolig bragd.

Trots ett flertal världscups­egrar, Vm-guld på andra distanser och framgångar­na inom skidorient­eringen, är ändå Alexanders­sons mentala förmåga något som Kringstad imponeras speciellt mycket av.

– Hon vill bara vinna och är mer intressera­d av att utvecklas utifrån sina egna möjlighete­r och resurser, än att jämföra sig med andra. Hon har en fantastisk teknisk, fysisk och mental förmåga, säger hon.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer ?? Annichen Kringstad gläds åt Tove Alexanders­son Bragdguld.
Bild: Jonas Ekströmer Annichen Kringstad gläds åt Tove Alexanders­son Bragdguld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden