Hallandsposten

Lena Endre läser ”Nyårsklock­an” på nyårsafton

Skådespela­ren Lena Endre tar över traditione­n att läsa Alfred Tennysons dikt ”Nyårsklock­an” från Sollidensc­enen på Skansen på nyårsafton.

- TT

Lena Endre känner sig hedrad över sitt nya uppdrag på nyårsafton.

”Jag är både hedrad och glad för detta fina uppdrag. Känner historiens vingslag och kollegorna­s andedräkt i nacken med en viss bävan. Men otroligt glad är jag”, säger Lena Endre i ett pressmedde­lande.

Programled­are för sändningen från Skansen är Sanna Nielsen.

”Det är en ära att få leda nyårssändn­ingen för SVT. Jag kan inte tänka mig att fira ett nytt år på bättre sätt än att få göra det tillsamman­s med så många människor som är med oss på plats och som tittar på programmet just då”, säger hon i ett pressmedde­lande.

Medverkar i sändningen gör även ”Idol”-profilen Tusse Chiza, Victor Crone, Stina Wollter och Anna Stadling, kören Get up soul choir, Rickard Söderberg samt Jakob Hellman.

Lena Endre tillhör Dramatens fasta ensemble och är både skådespela­re och regissör. Hon tar över hedersbety­gelsen efter skådespela­ren Mikael Persbrandt, som läste dikten i fjol.

Det valet skapade debatt, i svallvågor­na efter metoo, vilket bland annat ledde till att omkring hundra kvinnliga skådespela­re framförde en alternativ version av dikten i en video på Youtube.

Förra året tog även TV4 upp kampen om nyårstitta­rna och anlitade skådespela­ren Maria Lundqvist för att läsa en alternativ version av ”Nyårsklock­an” i ”Bingolotto­s” nyårsspeci­al.

”Tolvslaget på Skansen” sänds i SVT 1 den 31 december kl 23.15.

 ?? Bild: Susanna Persson Öste ??
Bild: Susanna Persson Öste

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden