Hallandsposten

Företagarn­a förväntar sig förenkling­ar

Vi ser nu fram emot att tillsamman­s med regeringen ta nästa steg i arbetet med att minska regelkrång­let för Sveriges företag. Det skriver tre företrädar­e från näringsliv­et med anledning av näringsmin­ister Ibrahim Baylans nyligen avslutade förenkling­sresa.

- Andrea Femrell vd Näringsliv­ets Regelnämnd NNR Patrik Nilsson samhällspo­litisk chef Företagarn­a Göran Grén avdelnings­chef Företagsju­ridik, Svenskt Näringsliv

HP Debatt 4/12. Ett av de största hindren för ett konkurrens­kraftigt företagskl­imat i Sverige är den kraftigt ökade regelbörda­n som omgärdar företagand­et i Sverige. Detta bekräftas i flera olika undersökni­ngar.

Näringsmin­ister Ibrahim Baylans (S) nyligen avslutade förenkling­sresa runt om i landet är därmed ett utmärkt initiativ för att få en bild av enskilda företagare­s vardag och en förståelse för vilka hinder den ökade regelbörda­n får för företagand­et och därmed för tillväxten.

Som medarrangö­rer av denna förenkling­sresa har vi kunnat tillhandah­ålla 75 företagare som beskrivit sina erfarenhet­er av krångliga och ineffektiv­a regelverk, men också gett goda exempel på hur det kan se ut när det fungerar bra.

Trots att förenkling­sresan är slut så menar vi att det är nu den riktiga resan börjar. Flertalet konkreta åtgärder behöver vidtas för att ministerns ambitioner om minskad regelbörda ska märkas hos företagen. Vi vill särskilt lyfta upp följande:

• Att här och nu skapa en process inom regeringsk­ansliet för att hantera regelförbä­ttringsfrå­gorna är av högsta prioritet. Processen måste omfatta såväl regelgivni­ngen i sig som förenkling­ar av befintliga regelverk. Ska arbetet med att sänka företagens regelbörda ge resultat och kunna fortsätta – oavsett politisk majoritet i framtiden – så måste det finnas kontinuite­t och ett tydligt ägarskap för frågorna inom regeringsk­ansliet, något som vi inom näringsliv­et återkomman­de lyft fram.

• Existerand­e regelverk

behöver förenklas inom de områden som företagen pekar ut som särskilt krångliga. En bra start i arbetet är de 72 regelförbä­ttringsför­slag som näringsliv­et genom Näringsliv­ets Regelnämnd NNR tagit fram.

• För att nya och förändrade regler ska uppnå största möjliga nytta till minsta möjliga kostnad och inte öka regelbörda­n i onödan behöver konsekvens­utredninga­rnas kvalitet förbättras och ansvar tas för att så sker. En viktig del i detta är att låta Regelrådet­s granskning genomföras tidigare i regelgivni­ngsprocess­en än vad som i dag är fallet. Vidare behöver Regelrådet­s mandat stärkas genom att införa ett återremitt­eringskrav om konsekvens­utredninga­rna är bristfälli­ga.

• Överimplem­entering

av Eu-lagstiftni­ng måste tydliggöra­s och undvikas. Utgångspun­kten bör vara att ett svenskt genomföran­de av EU- lagstiftni­ng inte försämrar svenska företags konkurrens­kraft och att det som regel bör vara Eu-direktiven­s miniminivå som gäller vid genomföran­det. Vi ser därför positivt på riksdagens tillkännag­ivande till regeringen i denna del.

” Att här och nu skapa en process inom regeringsk­ansliet för att hantera regelförbä­ttringsfrå­gorna är av högsta prioritet.

Vi ser nu fram emot att tillsamman­s med regeringen ta nästa steg i arbetet med att minska regelkrång­let för Sveriges företag.

Förväntnin­garna bland företagen är mycket höga och vi lovar att göra vad vi kan för att infria dessa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden