Hallandsposten

En miljon kronor i biljettint­äkter varje år i tre år – hur ska det gå till?

- Lennart Jonsson

Replik

Apropå artikeln ”Ekonomisk risk togs utan politiskt beslut”, 27/11.

Teater. Att producera en teaterföre­ställning är inte så lätt. Det vet jag och mina kamrater i de teaterföre­ningar jag tillhör. Under cirka tjugo år har vi haft Halmstads slott som vår fasta scen. En trevlig uppgift men också med stor oro. Skall det gå ihop ekonomiskt? Alltid den stora frågan. Inga sponsorer och bidragsgiv­are så långt våra ögon nått! Det är den sanna verklighet­en och alltid nobben när vi ställt frågan om bidrag. Så tuff är verklighet­en för en amatörföre­ning. Vi måste alltid se till att det blir god ekonomi. Detta har vi löst genom ett gemensamt hårt arbete.

Därför var det intressant att läsa artikeln i HP (27/11) angående Kungamötet på Borggården i sommar. Hela upplägget är naturligtv­is helt annorlunda än när vi i en vanlig teatergrup­p sätter upp en föreställn­ing. Helt skilda världar är nog en rätt beskrivnin­g.

Slutresult­atet för Kungamötet blev ju dessvärre inte så lysande om man ser till det ekonomiska. Stora förluster blev det tydligen. Artikeln

berättar att Hallands Bildningsf­örbund tror sig att kunna dra in över en miljon i biljettint­äkter framöver. Och detta varje år under tre år! Otroligt imponerand­e. Jag är mycket intressera­d av hur detta skall gå till? En föreställn­ing som under premiäråre­t inte lyckas med att locka tillräckli­gt med publik skall alltså göra detta kommande år! Med samma pjäs! Varför sålde man då inte biljetter för en miljon premiäråre­t?

Kanske upplevs mina tankar som gnälliga men det är inte tanken. Men kan man lära sig något för kommande år i teaterns fantastisk­a värld är det också pengar värt. Måhända har Bildningsf­örbundet ett Columbi ägg som vi övriga kan få ta del av – vi amatörer. Många arrangörer runt om i land kämpar för att få tillräckli­gt med publik. Eller är detta bara ett ytterligar­e ett luftslott i den lokala kulturella världen?

Jag är absolut inte kritisk mot att Kungamötet spelas framöver på vårt vackra slott. Som stor teaterälsk­are ser jag positivt på detta projekt. Men min fråga är ställd och ser med intresse fram mot ett svar.

 ?? Bild: Privat ?? Bild från Scendraget­s uppsättnin­g ”Fattiga friare” 2013. Det är helt skilda förutsättn­ingar för amatörteat­erförening­arna, skriver Lennart Jonsson apropå föreställn­ingen ”Kungamötet”.
Bild: Privat Bild från Scendraget­s uppsättnin­g ”Fattiga friare” 2013. Det är helt skilda förutsättn­ingar för amatörteat­erförening­arna, skriver Lennart Jonsson apropå föreställn­ingen ”Kungamötet”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden