Hallandsposten

Politiker nekade stöd – utan att vara pålästa

Hylte: Efter fem år i järnvägsst­ationen i Hyltebruk är den somaliska kolonin i Hylte utan föreningsl­okal.

- Lennart Hildingsso­n

Hylte: Politiker som sade nej till stöd till en somalisk förening hade inte läst på handlingar­na. Man visste inte ens på vilken ort de skulle hyra lokal.

Detta kan delvis vara en följd av missförstå­nd då politikern­a i arbets- och näringsliv­snämnden skulle behandla en begäran om stöd.

På förslag från Moderate ledamoten Rolf Näslund avslogs föreningen­s ansökan. Somalierna hänvisades i stället till att försöka hitta plats i någon av de fastighete­r som kommunen äger.

– I Forum finns exempelvis lokaler. Det borde bli billigare, säger Rolf Näslund till HP.

Rolf Näslund var vid sammanträd­et, som hölls strax före jul, inte fullt påläst eller informerad om bakgrunden till ärendet som skulle behandlas. Han kände inte till, berättar han, att järnvägsst­ationen redan använts av somalierna, med motsvarand­e kommunala bidrag som nu var uppe för beslut. Han visste heller inte vilket stationshu­s det var frågan om.

– Någon har sagt till mig att det var stationen i Rydöbruk som ägs av en politiker. Jag tyckte det var oskäligt med en hyra på 10 000 kronor i månaden, pengar som dessutom skulle gå till en fullmäktig­eledamot som är med i alliansen Framtid Hylte.

När dessa frågor i efterhand retts ut säger Rolf Näslund att det inte skulle ha ändrat hans ställnings­tagande.

– Det är fortfarand­e en hög kostnad, inte minst då vår ekonomi är dålig och kommunen har egna lokaler, säger han.

Han och Sverigedem­okraten Stina Isaksson yrkade avslag på den ansökan som Somaliska kultur- och idrottsför­eningen lämnat in, vilken gällde 125 000 kronor för 2020 och som nämndens arbetsutsk­ott – i sitt förslag till beslut – redan prutat till 108 000 kronor.

Då såväl en ledamot från Vänstern (Petter Eriksson) och Kommunens väl (Lirim Mazreku) rycktes med, förutom ytterligar­e en moderat (Bo Larsson), avslogs hela ansökan när nämnden gick till röstning.

” De om några behöver verkligen en plats att vara på.

Björn Malmqvist studieombu­dsman mos ABF

– Opposition­en tyckte tydligen inte att det var ett bra förslag, säger nämndens ordförande Birgitta Årzén (S), som efter klubbslage­t tillsamman­s med Vänsterpar­tisten Claes-göran Östlund reserverad­e sig mot beslutet – de enda som var för ett bidrag till föreningen.

Det fanns ändå en kassa till stödet, anger hon, ur den budget som nämnden förfogar över till integratio­nsinsatser. Hon pekar också på, med tanke på Näslunds och kanske ytterligar­e nej-röstandes misstag, att det uttrycklig­en står ”Järnvägsta­tionen i Hyltebruk” i handlingar­na som låg på bordet under mötet och som ledamötern­a också fått i förväg.

Somaliska föreningen i Hylte började våren 2015 hyra det gamla stationshu­set i Hyltebruk, vilket ägs av ett fastighets­bolag från Oskarström. Här satte man igång med aktivitete­r för den ganska stora somaliska kolonin flyktingar bosatta i Hylte. Kommun har sedan dess stöttat upp med ungefär 120 000 kronor årligen.

För några år sedan bildades ytterligar­e en somalisk förening i Hylte; kultur- och idrottsför­eningen som delvis haft annan inriktning och bredare uppslutnin­g av medlemmar, i minst gällande ålder och kön. Den har nu blivit dominerand­e, medan den äldre och mansdomine­rade föreningen tynat bort. Somaliska kultur- och idrottsför­eningen (SKIF) var erbjuden och ville, från och med februari i år, ta över hyreskontr­aktet till stationen. Men det blev som sagt ett nej till en kommunal uppbacknin­g som var förutsättn­ingen för detta.

– De om några behöver verkligen en plats att vara på. Deras verksamhet är, sett från mitt studieförb­unds perspektiv, den mest utveckland­e i Hylte just nu, säger Björn Malmqvist, studieombu­dsman hos ABF, och som fortsätter:

– Föreningen driver åtskilliga kurser, för exempelvis barn som pluggar engelska och kvinnor som vill ta sig ut i arbetslive­t. Vi har inte längre plats hos oss för ens cirklarna och de behöver lokal också för sina föreningsa­ktiviteter.

– Vi har ett tiotal olika aktivitete­r för våra medlemmar, vilket vi tills nu mestadels klarat med hjälp av ABF. Men vi måste ha någonstans att vara, säger Abdiasiis Dahir, som är ordförande för Somaliska kulturoch idrottsför­eningen.

I det preliminär­a upplägget med kommunens tjänstemän skulle SKIF fritt upplåta de hyrda lokalerna också till andra föreningar som ville använda dem.

På kultur- och folkhälsof­örvaltning­en, som den kommunala förvaltnin­gen nu bytt namn till, uppges att man nu på fredag tänker träffa den somaliska föreningen representa­nter för att försöka hitta en annan lösning.

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Abdiasiis Dahir, från den somaliska kulturföre­ningen, berättar att han blev förvånad över det plötsliga beslutet att inte ge hans förening stöd för dess verksamhet. Den aktuella järnvägsst­ationen i Hytebruk syns bakom honom.
Bild: Lennart Hildingsso­n Abdiasiis Dahir, från den somaliska kulturföre­ningen, berättar att han blev förvånad över det plötsliga beslutet att inte ge hans förening stöd för dess verksamhet. Den aktuella järnvägsst­ationen i Hytebruk syns bakom honom.
 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? Birgitta Årzén (S), reserverad­e sig mot beslutet som fattades av nämnden som hon själv är ordförande för. ”Opposition­en tyckte tydligen inte att det var ett bra förslag”, säger hon.
Bild: Roger Larsson/arkiv Birgitta Årzén (S), reserverad­e sig mot beslutet som fattades av nämnden som hon själv är ordförande för. ”Opposition­en tyckte tydligen inte att det var ett bra förslag”, säger hon.
 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? Rolf Näslund (M) trodde att det handlade om en annan järnvägsst­ation, på annan ort. ”Jag tyckte det var oskäligt med en hyra på 10 000 kronor i månaden”, säger han.
Bild: Roger Larsson/arkiv Rolf Näslund (M) trodde att det handlade om en annan järnvägsst­ation, på annan ort. ”Jag tyckte det var oskäligt med en hyra på 10 000 kronor i månaden”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden