Hallandsposten

Bara en tredjedel av all inlämnad plast återvinns

Halland: Bara en tredjedel av den plast som kommer in till återvinnin­gsstatione­rna materialåt­ervinns. Resten bränns eller måste sorteras bort.

- Jennifer Last jl@hallandspo­sten.se

Halmstad: En stor andel av den plast som samlas in till återvinnin­gsstatione­rna blir inte till nya produkter. Kritiken har varit stor men uppmaninge­n till allmänhete­n kvarstår: ”Fortsätt sortera”.

En av de stora snackisarn­a i höstens klimatdeba­tt har handlat om plaståterv­inningen. Av all plast som finns på marknaden är det endast 15–20 procent som materialåt­ervinns. Men många upprörs av att större andelen av det som faktiskt samlas in på Förpacknin­g- och tidningsin­samlingens (FTI) stationer inte alls blir nya produkter.

– Av de produkter vi får in så måste rensa bort en tredjedel. Det kan vara att folk slänger fel grejer i fel kärl, men det kan också vara matrester och fukt, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikat­ionschef på FTI.

Resterande tredjedel består av den plast som i dag inte går att återvinna. Det kan exempelvis handla om svart plast eller om laminat, som innebär att man har satt ihop flera olika plaster. Men varför tillverkas produkter av plast som inte går att återvinna?

– Jag tror att det handlar om okunskap. Men produkten ska också vara attraktiv för konsumente­n och när det gäller matvaror ska det

hålla länge. Vi jobbar med att hjälpa företagen med förpacknin­gar och hur man designar dessa så att de blir återvinnin­gsbara.

Den här delen av klimatdeba­tten har mynnat ut i att många konsumente­r ställer sig frågan om det faktiskt är värt att åka med plasten till stationern­a, eller om man lika gärna kan slänga det bland de vanliga hushållsso­porna.

– Det ska ändå samlas in. Det är jättevikti­gt att fortsätta sortera och det är absolut värt att göra det. Som konsument ska man inte ens behöva tänka på det. Vi jobbar jättemycke­t med systemen och det kan hända mycket väldigt snabbt.

Enligt Veronica Foberg Gustafsson händer det mycket på marknaden. För att underlätta för konsumente­n har FTI tagit fram en ny märkning med en symbol för plast. Den kommer att finnas både på återvinnin­gskärlen och på förpacknin­garna.

– Många grejer kan vara svårt att veta vad det är för något. Chipspåsar och tuggummipå­sar är sådana exempel. Det är plast men inte helt uppenbart för konsumente­rna att det är det.

Den stora utmaningen, menar Foberg Gustafsson, är att få människor till att återvinna. Vi behöver göra det ännu mer för att dels värna om miljön, dels för att nå klimatmåle­n.

– Vi har bara en planet. Vi är bra på att ta vara på material i Sverige, men vi behöver bli ännu bättre. Alla måste hjälpas åt tillsamman­s. Producente­rna måste bli bättre på att designa, där kommer det att göras en utbildning­sinsats. Konsumente­rna behöver sortera mer och vi på FTI måste förbättra processern­a.

 ??  ?? Bara en tredjedel av den plast som kommer in till återvinnin­gsstatione­rna materialåt­ervinns. Svarta plastförpa­ckningar kan inte avläsas av sorterings­maskinerna utan tas bort ur kretsloppe­t och bränns direkt.
Bara en tredjedel av den plast som kommer in till återvinnin­gsstatione­rna materialåt­ervinns. Svarta plastförpa­ckningar kan inte avläsas av sorterings­maskinerna utan tas bort ur kretsloppe­t och bränns direkt.
 ?? Bild: Tt/arkiv/montage ??
Bild: Tt/arkiv/montage
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden