Hallandsposten

Grannar riktar kritik mot ”för höga” kedjehus

Mellbystra­nd: Ett nytt bostadsomr­åde med ett 20-tal bostäder planeras på den vattensjuk­a ängen vid Birger Pers väg i Mellbystra­nd. Förslaget möter kritik från både grannar och länsstyrel­se.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Platsen är i dag ett förslyat grönområde intill Birger Pers väg och Marias väg. Två hundra meter därifrån ligger Strandhote­llet.

Fastighets­ägarna och Laholms kommun vill göra det möjligt att bygga nya bostäder där. De ska vara radhus, parhus eller kedjehus, med syftet att få fler olika boendeform­er i kustområde­t.

Till det behövs en ny detaljplan. Kommunen har tagit fram ett förslag som tillåter små tomter, på mellan 200 och 500 kvadratmet­er, för sammanbygg­da tvåvånings­hus.

Det upplägget har mött starkt motstånd från närboende fastighets­ägare under samrådet.

Flera grannar invänder mot att husen står för tätt och blir för höga i förhålland­e till omgivande bebyggelse. Max 8 meter i nockhöjd är 1,5 meter högre än vad som gäller runtomkrin­g.

”Tvåvånings­hus är ju alltför mycket om man tänker på att i värsta fall skulle det vara 20 hus på sådan liten yta. Det är ju ett otroligt stilbrott mot de 100-åriga hus direkt bredvid varav många bara är enplanshus”, skriver en stugägare.

– Många har synpunkter och jag tittar här och nu på hur man kan ändra plankartan utifrån de synpunkter som kommit in, säger Sofie

Frankzén, planarkite­kt på samhällsby­ggnadskont­oret i Laholm.

En möjlig kompromiss hon nämner är att ha de högre husen in mot grönytan och lägre ut mot vägen.

Dagvattnet bekymrar också många, däribland Naturskydd­sföreninge­n i södra Halland, Lantmäteri­et och länsstyrel­sen.

Länsstyrel­sen har hotat att stoppa planen så länge frågor om dagvatten, buller och översvämni­ng på grund av skyfall förblir obesvarade.

Ibland står det över en halv meter vatten på delar av ängen. Enligt kommunens egen grönområde­sutredning är området av högsta vikt att bevara för ytavrinnin­g och översvämni­ng. Det anses dock möjligt att bebygga i vissa delar om dagvattenh­anteringen löses för resterande delar.

– Kravet på dagvattenh­antering har vi tittat på genom en dagvattenu­tredning. Den ska jobbas in i planbestäm­melserna nu inför granskning­sskedet, säger Sofie Frankzén.

Ett bearbetat planförsla­g är tänkt att gå ut på granskning i mars/april. Det är sista stationen på vägen mot ett antagande i kommunfull­mäktige i augusti.

Flera bostadspla­ner vid kusten har redan stoppats av klimatskäl, men Sofie Frankzén tror inte att Åmot 2:4 riskerar samma öde.

– Den här detaljplan­en är med i översiktsp­lanen och är redan utpekad som förädlings­område. Det skiljer den från övriga, säger hon.

 ?? Bild: Jonatan Gernes ?? Här på den så kallade ängen vid Birger Pers väg, 500 meter från stranden, planläggs ett nytt bostadsomr­åde med tättbyggda kedjehus.
Bild: Jonatan Gernes Här på den så kallade ängen vid Birger Pers väg, 500 meter från stranden, planläggs ett nytt bostadsomr­åde med tättbyggda kedjehus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden