Hallandsposten

Elektrifie­ring ska få Halland att nå målen

Halland: Hallänning­ar har större andel fossilbila­r och kör längre sträckor än riksgenoms­nittet. I en ny rapport har länsstyrel­sen i Halland kartlagt flera punkter för att nå de uppsatta målen för 2030.

- Fredrik Almryd redaktione­n@hallandspo­sten.se

Nyligen presentera­de länsstyrel­sen i Halland sin rapport ”Plan för infrastruk­tur för elfordon och förnybara drivmedel”. Resande, transporte­r och arbetsmask­iner står för 52 procent av Hallands totala klimatutsl­äpp. Mycket förklaras av länets stora transporti­ntensiva näringar samt att man är en viktig nod i ett större transports­tråk mellan Hamburg och Oslo.

Patrik Ekheimer som är energioch klimatsamo­rdnare vid länsstyrel­sen i Halland har varit med och tagit fram rapporten. Han ser främst två lösningar som man måste fokusera på, elektrifie­ring och förnybara drivmedel.

– En elektrifie­ring av transports­ektorn har många fördelar eftersom elbilar har mycket högre verkningsg­rad än bensin- och dieselbila­r. Sverige har också stor tillgång till förnybar el, vilket gör att vi slipper importera fossila bränslen.

Länsstyrel­sen måste nu få länets kommuner, näringsidk­are och invånare att börja tänka om. En uppgift som hittills har gått trögt. Hallänning­arna kör längre sträckor och är sämre än riksgenoms­nittet på att parkera sina fossilbila­r för gott.

Enligt Statistisk­a centralbyr­ån SCB var det en procent, eller 1 738 stycken av de halländska personbila­rna som var laddbara vid årsskiftet 2018/2019. Branschför­eträdare menar att 50 000 stycken, eller 30 procent av den halländska bilparken ska vara elbilar eller laddhybrid­er till år 2030.

Sommaren 2018 genomförde Trafikverk­et en utredning där det kunde konstatera­s att de vägar som är viktiga för nationell och regional tillgängli­ghet var fullgoda. Det fick inte vara längre än 100 kilometer mellan snabbladda­rna och ingen avstickare längre än två kilometer. Sedan 2016 har antalet snabbladdn­ingspunkte­r ökat från 12 till 79 stycken i länet.

– Klimatkliv­et har gett stöd till ett stort antal laddstatio­ner vilket har lett till en stor ökning i länet de senaste tre åren, säger Patrik Ekheimer.

Klimatkliv­et är ett investerin­gsstöd från Naturvårds­verket där aktörer i Halland också fått bidrag till att bygga tankstatio­ner för förnybara drivmedel och merkostnad­er för fordon som går på biomedel.

I rapporten punktas flera förslag på insatser. Kommunala verksamhet­er och bostadsbol­ag ska kunna erbjuda laddning vid skolor, idrottsanl­äggningar och till hyresgäste­r, bland annat.

 ??  ??
 ?? Bild: Fredrik Almryd ?? Patrik Ekheimer, energi- och klimatsamo­rdnare vid länsstyrel­sen i Hallands län, har varit med och tagit fram rapporten ”Plan för infrastruk­tur och elfordon och förnybara drivmedel”.
Bild: Fredrik Almryd Patrik Ekheimer, energi- och klimatsamo­rdnare vid länsstyrel­sen i Hallands län, har varit med och tagit fram rapporten ”Plan för infrastruk­tur och elfordon och förnybara drivmedel”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden