Hallandsposten

Så går det för Hallands konstmuseu­m

Över 2 000 personer var på plats när Hallands konstmuseu­m hade återinvign­ing i slutet av oktober. Två månader har passerat, och hur har det hittills gått för satsningen som tog över tre år att bli klar?

- Sara Öster so@hallandspo­sten.se Bild: Jari Välitalo jv@hallandspo­sten.se

Kultur&nöje: Två månader efter återinvign­ingen tar HP tempen på Hallands konstmuseu­m. Hur går det för museet? Hur många har varit där? Museichefe­n Magnus Jensner berättar.

Återinvign­ingen av om- och tillbyggna­den av Hallands konstmuseu­m var på en regnig lördag i slutet av oktober, den 26 oktober 2019. Lite droppar från himlen stoppade dock inte intressera­de hallänning­ar från att besöka Halmstads nya museum. Under öppningshe­lgen var där som sagt över 2 000 personer.

– Det var en otrolig uppslutnin­g, det var jättekul att se. Man märker att det är många som tycker att det är roligt med ett nytt och fint konstmuseu­m i stan, säger Magnus Jensner, museichef.

Från öppningen till i dag har hittills 6 397 personer besökt museet, 8488 om man räknar med besökare i kaféet och butiken.

– Jag upplever att vi hittills har haft många besökare. Både unga som äldre, kvinnor som män kommer. Sen under jul och nyår är det alltid lite mindre folk, men vi är nöjda.

Just nu finns det fyra pågående utställnin­gar på Hallands konstmuseu­m: Olle Baertling, Lotta Antonsson, Per Bak Jensen och konst från museets egna samling Gränsland - ur samlingen.

Enligt museichefe­n har de som mål att ha cirka tre stora utställnin­gar om året.

– Vi har en grupp som arbetar med att ta fram lokala, nationella, internatio­nella och betydelsef­ulla konstnärer som vi tror kan locka hit en bred målgrupp.

Förr var det gratis att gå in på Hallands konstmuseu­m men nu kostar entrén 80 kronor för vuxna och 60 kronor för studerande och pensionäre­r. Barn och ungdomar under 20 år går in gratis.

Tror du att ni tappar besökare på grund entréavgif­ten?

– Jag tror att de flesta besökare är beredda att betala inträde för att ta del av allt det nya. De intäkter vi får in går också till nya utställnin­gsprojekt. Så entréavgif­ten bidrar till att vi kan behålla en hög kvalitet i verksamhet­en även framöver, säger Magnus och tillägger:

– Självklart förlorar man en del besökare, men jag tror vi vinner många fler nya med alla dessa förändring­ar och förbättrin­gar.

” Hallands konstmuseu­m har stor potential, och tar vi till vara på den så kan utställnin­gar här ha chansen till internatio­nell uppmärksam­het.

Magnus Jensner museichef

Än så länge har museet bara haft öppet under årets mörkare månader, men snart väntar vår och sommar – en period som Magnus ser ljust på.

– Vi hoppas att både turister och hallänning­ar väljer att besöka oss under den här tiden. Vi har en otrolig trädgård där man kan sitta och fika till exempel. Jag tror att det kan bli vår bästa säsong, och att många kommer att få upp ögonen för det nya museet i stan.

Vad betyder det nya museet för Halmstad tror du?

– Såklart väldigt mycket. I dag har vi utställnin­gssalar som vi kan reglera klimatet efter konsten, det innebär att vi kan låna in konst som vi tidigare inte haft möjlighet till. Hallands konstmuseu­m har stor potential, och tar vi till vara på den så kan utställnin­gar här ha chansen till internatio­nell uppmärksam­het, säger Magnus Jensner, museichef.

Det är konstnären Maria Stigsdotte­r Drott som har arbetat med trädgården, och ett ljuskonstv­erk av Mikael Ericsson belyser den nya fasaden i tre olika väderstrec­k. Med led-ljus och över 3000 animatione­r i tusch och akvarell lyfter konstnären fram museets växlande verksamhet i ett samspel mellan arkitektur­en och kvällsljus­et. I kväll kommer konstnärer­na till museet för att berätta mer om deras verk.

Om- och tillbyggna­den av Hallands Konstmuseu­m har finansiera­ts av och skett i samarbete mellan Region Halland, Halmstads kommun och Stiftelsen Hallands Länsmuseer.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Fasaden på Hallands konstmuseu­m pryds av ljuskonstv­erk gjorda av Mikael Ericsson.
Bild: Jari Välitalo Fasaden på Hallands konstmuseu­m pryds av ljuskonstv­erk gjorda av Mikael Ericsson.
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Ljusverk av konstnären Mikael Ericsson belyser den nya fasaden.
Bild: Jari Välitalo Ljusverk av konstnären Mikael Ericsson belyser den nya fasaden.
 ??  ?? Museichefe­n Magnus Jensner är stolt över det nya museet. Han ser stor potential och tror att vissa utställnin­gar kan få internatio­nell uppmärksam­het.
Museichefe­n Magnus Jensner är stolt över det nya museet. Han ser stor potential och tror att vissa utställnin­gar kan få internatio­nell uppmärksam­het.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden