Hallandsposten

Klimatet kan inte vänta på nya gruvor

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 15/1. Sjutton jordartsme­taller ligger till grund för klimatomst­ällningen. Av dem tillverkas bland annat batterier till elbilar, delar av vindkraftv­erk, och elektronis­ka komponente­r till smartphone­s och datorer. En hel del av metallerna tycks finnas i svenska berg, enligt Sveriges Geologiska Undersökni­ng, SGU.

Ändå håller Sverige på att bli irrelevant som gruvnation. Antalet ansökninga­r om provborrni­ngar har nästan halverats på två år. Tankesmedj­an Fraser Institute, som rankar gruvnation­er, har flyttat ner Sverige från femte plats till 21:a på listan över framståend­e gruvnation­er.

Orsaken är främst politisk: regeringen förhalar avgörande beslut. ”Man har lagt en våt filt över hela näringen och orsaken är en förlamande rättsosäke­rhet till följd av att regeringen inte kan avgöra de här ärendena”, säger riksdagsle­damoten Linda Modig (C) till SVD (10/1).

Näringsmin­ister Ibrahim Baylan (S) svarar att tillstånds­processern­a måste ses över – vilket han har rätt i – men ger inga svar på varför regeringen drar frågorna i långbänk. Den som följt gruvfrågor­na kan dock ha sina gissningar.

Miljörörel­sens argumentat­ion handlar ofta om de negativa konsekvens­erna för biologisk mångfald, för lokala skogar och vattendrag. Så resonerade exempelvis Naturskydd­sföreninge­ns ordförande Johanna Sandahl, när hon replikerad­e mot socialdemo­kratiska debattören Kalle Sundin, som häromvecka­n argumenter­ade för fler gruvor av klimatskäl (DN 6/1). Sandahl har rätt i att vi borde återvinna mer metall, men som så ofta saknar miljörörel­sen det globala perspektiv­et.

Om brytning av kobolt eller litium skulle kunna ske i Sverige skulle det vara enormt mycket bättre ur miljöpersp­ektiv, än om de utvinns i Kina.

Så länge efterfråga­n finns kan svensk brytning tränga ut gruvproduk­tion som är betydligt sämre både ur miljösynpu­nkt och sett till mänskliga rättighete­r. Men bara om den politiska viljan finns. Förutom kortade tillstånds­processer och snabbare politiska beslut måste markägarna­s rättighete­r och ersättning ses över. Förhalande och långbänkar duger inte. Som Miljöparti­et hade sagt: Klimatet kan inte vänta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden