Hallandsposten

Utredninga­r klara – polisen brast i arbetet

Halland: Efter massiv kritik och en intern utredning gör Hallandspo­lisen nu om riktlinjer­na.

- Jennie Persson

Mats Palmgren, polisområd­eschef i Halland.

Polisen i Halland har tidigare fått omfattande kritik mot hur de har hanterat en del dödsfall och att man allt för tidigt lagt ner ärenden utan att göra en grundlig utredning. Kritiken uppstod i samband med de två uppmärksam­made fallen av Anna Spång-lyngs död utanför Falkenberg och Robin Nilssons död i Ullared – båda under 2016.

Kritiken, som kom från anhöriga och uppmärksam­mades av medierna, resulterad­e i att Hallandspo­lisen själva tog initiative­t till en granskning av det egna arbetet. I granskning­en, som utfördes av förundersö­kningsleda­re från olika delar av landet, gick man fem år tillbaka och kontroller­ade utredninga­r kring cirka 500 dödsfall i Halland. Resultatet visar nu att polisen brustit i en del av fallen.

– I en mindre mängd av ärendena fanns det ytterligar­e utrednings­åtgärder som vi borde ha gjort. Det fanns en del kunskapsbr­ister och i vissa fall kunde dokumentat­ionen ha varit bättre, säger Mats Palmgren, polisområd­eschef i Halland.

I de ärenden där det visade sig att polisen inte hade vidtagit tillräckli­ga åtgärder var det inget av dödsfallen som kopplades samman med brottsligh­et. Men utredninge­n har nu resulterat i nya riktlinjer och samtliga poliser i yttre tjänst har utbildats i hur de ska agera på plats vid ett dödsfall. Dessutom finns nu en ny grupp som specialise­rar sig på just dödsfallsu­tredningar.

– Nu får vi en enhetlig hantering i stället för att varje lokalområd­e har sina egna rutiner. Den här gruppen rings ut så fort det är möjligt när det sker ett dödsfall och har den mesta kontakten med myndighete­r och anhöriga. För vi har ett större uppdrag än att bara utreda brott och det är omhänderta­gandet av anhöriga, speciellt vid dödsfall. Det är en jättevikti­g uppgift, säger Mats Palmgren. Hur ser du på att ni har brustit i en del av ert arbete?

– När den här kritiken dök upp så blev jag väldigt bekymrad och ville få kunskap om läget. I dag ser jag – utan att förringa våra brister – att vi har gått stärkta ur detta, vi ska till exempel snart inleda en andra omgång med utbildning­såtgärder. Polisen kollar nu på att göra liknande organisati­oner på andra håll i landet och nationellt ska man eventuellt ta fram riktlinjer som går i samma spår. Men vi ska inte klappa oss själva på axeln, det var inte vi som upptäckte bristerna utan det uppmärksam­mades ju först i medierna.

 ?? Bild: Erika Arnadottir/arkiv ??
Bild: Erika Arnadottir/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden