Hallandsposten

Kunder satte dit tonåring – döms för penningtvä­tt

Halmstad: Flera missnöjda kunder ringde tonåringen­s mamma efter att ha fått paket som påstods innehålla den väst de beställt av pojken. I paketen fanns inget annat än bubbelplas­t och luft och nu får tonåringen betala dyrt för bluffen.

- Jonna Nilsson joni@hallandspo­sten.se 010-471 51 67

I alla fall om man tänker på hur mycket han hade tänkt tjäna från början. Tonåringen hade tänkt tjäna en tusenlapp, men får nu betala det fyrdubbla.

Av det som blir känt i domen föll minst två människor offer för hans bluff. Tonåringen lade ut en väst till försäljnin­g på olika former av försäljnin­gssajter på internet. Han satt en prislapp på 2 000 kronor på plagget och de två som slog till på annonsen swishade omgående pengarna till tonåringen.

Men när paketen kom fanns det ingenting däri förutom bubbelplas­t.

För polisen blev ärendet inte speciellt svårutrett. De två lurade kunderna hade gjort det mesta av jobbet själva och hade både namn och telefonnum­mer till tonåringen, och de hade dessutom vittnesmål från pojkens mamma som sade sig fått flera samtal om sonens påstådda bluffar.

Det rätten behövde ta ställning till var dock något mer komplicera­t och handlade om huruvida tonåringen var skyldig att betala tillbaka hela beloppet, 2 000 kronor, till de två lurade eller ej.

Pojken menade nämligen att han inte var hjärnan bakom affären utan bara varit en slags mellanhand. När pengarna kom in på hans konto förde han omgående 1 500 kronor vidare, och behöll resterande 500 själv. Enligt honom själv gjorde han detta helt utan vetskap om att någon annan blev lurad på kuppen.

Han ville därför bara betala tillbaka 500 kronorna vardera till de drabbade.

Men rätten resonerade som så att det vore ”osannolikt” att tonåringen inte hade förstått att det var något skumt med pengarna han fått in på sitt konto. De köpte berättelse­n om att någon annan var ”hjärnan”, och dömde därför tonåringen för penningtvä­tt i stället för bedrägeri.

” Tonåringen hade tänkt tjäna en tusenlapp, men får nu betala det fyrdubbla.

Men han ansågs ändå skyldig att betala tillbaka det fulla beloppet, 2 000 kronor vardera, till köparna eftersom deras möjlighet att få tillbaka pengarna på annat sätt är kraftigt försvårade till följd av tonåringen­s agerande.

Han måste också utföra 25 timmars ungdomstjä­nst.

 ??  ?? Rätten dömde tonåringen för penningtvä­tt i stället för bedrägeri.
Rätten dömde tonåringen för penningtvä­tt i stället för bedrägeri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden