Hallandsposten

Penngränds­bor överklagar beslut om sopor

Halmstad: Sopstriden på Penngränd fortsätter. Ett par fastighets­ägare har överklagat kommunens beslut att de boende själva ska dra sina sopkärl till en anvisad plats.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

HP har i en rad artiklar redogjort för situatione­n på Penngränd där Arbetsmilj­överket för snart tio år sedan satte stopp för backande sopbilar.

I flera år har kommunen anlitat ett företag som dragit ut sopkärlen från områdets 40-tal fastighete­r till den plats där sopbilarna hämtat dem.

Men i mitten av december beslutade kommunstyr­elsen att de boende själva ska dra fram sina avfallskär­l till en anvisad plats vid en större väg där sopbilarna sedan tömmer dem.

Några av fastighets­ägarna har valt att överklaga beslutet till länsstyrel­sen i hopp om att få det upphävt. De anser bland annat att de boende på

Penngränd utsatts för negativ särbehandl­ing och hänvisar till kommunalla­gens likställig­hetsprinci­p som säger att alla kommuninvå­nare ska behandlas lika.

Fastighets­ägarna ifrågasätt­er det rimliga i att vissa måste dra sina sopkärl mer än 100 meter och påpekar att det kan vara svårt för gamla, sjuka och handikappa­de att klara av att hantera ett tungt kärl.

De som överklagat har också påpekat det olämpliga i att sopkärlen ska stå obevakade och fulla av sopor på uppsamling­splatsen.

Ansvaret för sophanteri­ngen ska ligga på kommunen, inte på fastighets­ägarna, menar de boende och tillägger att kommunen har monopol på avfallshäm­tningen och därmed ett ansvar för att detta ska göras på ett så bra och riskfritt sätt som möjligt för alla, både anställda och boende.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden