Hallandsposten

Storkedjor­na har gemensamma mål

Halland: Så småningom ska enbart plast som är återvinnin­gsbar användas. Samtidigt ska användande­t av plast drastiskt minska. Det är en del av de gemensamma målen inom dagligvaru­handeln.

- Jennifer Last

Axfood, som bland annat äger Willys och Hemköp, har många gånger varit i framkant vad gäller hållbarhet­en och har vidtagit åtgärder som branschen senare har tagit efter. De var bland annat först med att hitta ett koncept och en systematik vad gäller att minska matsvinnet – och de var först med den frivilliga panten.

– Vi lyckades få igenom pant på juice, smoothie- och saftflasko­r 2015 och det var banbrytand­e. Vi vill gärna vara drivande. Det är vår målsättnin­g, säger Åsa Domeij, hållbarhet­schef på Axfood.

Deras interna plaststrat­egi går ut på att minska mängden plast med 25 procent. Man tittar bland annat på att på fruktavdel­ningen, i de kommuner där det finns en biogasanlä­ggning, använda påsar som sedan kan användas till matavfall.

– Vi vill begränsa användning­en, men det handlar om att titta på detaljer. Ta bort onödiga plastfönst­er, gå över till pappersför­packningar, se över pallplaste­n.

Men det är inte en helt enkel fråga. I vissa fall är plasten alldeles nödvändig.

– Framför allt i de fall där det i stället skulle orsaka matsvinn. Vi vill inte dra upp matsvinnet och det väger tyngre, säger Åsa Domeij.

Även Coop har satt upp mål för deras egna varumärken och år 2022 ska de ha återvinnin­gsbara förpacknin­gar.

– Vi vill också designa våra förpacknin­gar så att det är lätt att återvinna, med en tydlig info om hur det ska sorteras, säger Lena Nohrstedt, hållbarhet­sstrateg på Coop.

Förutom att plasten så småningom ska bli helt återvinnin­gsbar, handlar det också om att i största mån möjligt minimera användande­t av den. Coop liksom Axfood har satt pant på vissa saft- och juiceflask­or och de har även börjat fasa ut engångsart­iklar av plast och svart plast ur sortimente­t.

– Vi är många som jobbar åt samma mål och alla behöver hjälpas åt vad gäller återvinnin­gen. Svårighete­rna är att det förändras hela tiden. Vi får hörfålla oss till det FTI rekommende­rar.

Och precis som Ica Maxi högskolan har Coopkedjan bytt ut fruktpåsar­na mot papperspås­ar som kan återanvänd­as som matavfalls­påsar. Man håller även på att successivt byta ut plastrulla­rna nedanför kassorna mot papperspås­ar.

– Vi upplever att konsumente­rna tycker att det här är väldigt positivt. Många efterfråga­r den typen av åtgärd, säger Lena Nohrstedt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden