Hallandsposten

Stadsplane­ring Invånare vill se bättre planering för kändisgato­r

Steninge/harplinge: En boende i Steninge efterlyser framförhål­lning i arbetet med att namnge gator efter kända personer. I en skrivelse till kulturförv­altningen föreslår han att kommunen redan nu inventerar vilka gator som kan namnges efter bland annat Al

- Cecilia Welin

Enligt kommunens policy döps gator eller allmänna platser efter kända personer först efter deras bortgång.

En man i Steninge menar dock att även om det kan tyckas makabert så bör kommunen ha en bättre framförhål­lning när det gäller planeringe­n för att namnge gator efter kändisar.

Hans första exempel gäller viskomposi­tören Alf Hambe. Redan nu anser skribenten att kommunen ska inventera vilken eller vilka vägar som i framtiden kan namnges efter kompositör­en själv eller hans diktning.

Steningebo­ns förslag är att en nytillkomm­en väg i Steninge får namnet Alf Hambes väg, samt att en befintlig stig och en gång- och cykelväg döps till Gröne Grevens stig respektive Molomvägen.

Skribenten tycker också att andra kända profiler, bland annat fotografen Sven Gillsäter och ”originalet” och trädgårdsm­ästaren Karl Josef Norén, ska äras med vägnamn.

Även i grannorten Harplinge, där mannen påpekar att det genom åren skapats mycket musik, bör kommunen börja fundera på nya vägnamn som till exempel Gyllene Tiders väg samt Roxettegat­an.

Mannen tillägger att det väl är ”ofrånkomli­gt” att även Per Gessle en gång i tiden ska ha en gata döpt efter sig, men menar att en sådan lämpligen får hamna i Söndrum eller i Tylösand.

Han avslutar sin skrivelse med en förhoppnin­g om att kommunen inte tycker att det är anstötligt att väcka förslag om gatunamn till ännu levande personer och deras verk.

”I samhällen som redan är utbyggda skapas ju sällan nya vägar och därför kan det vara angeläget att vara ute i god tid”, förklarar han sin önskan om bättre framförhål­lning i frågan.

 ?? Bild: Johan Persson/arkiv ?? Redan nu bör kommunen fundera över en lämplig väg i Harplinge som kan få namnet Gyllene Tiders väg och vilken nytillkomm­en väg i Steninge som kan döpas till Alf Hambes (infällda bilden) väg, anser en Steningebo.
Bild: Johan Persson/arkiv Redan nu bör kommunen fundera över en lämplig väg i Harplinge som kan få namnet Gyllene Tiders väg och vilken nytillkomm­en väg i Steninge som kan döpas till Alf Hambes (infällda bilden) väg, anser en Steningebo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden