Hallandsposten

Plastproje­kt gav inget bättre alternativ till matlåda

Laholm: Jakten på en ny låda för matdistrib­ution blev ett konstatera­nde. Det finns ingen annan låda på marknaden som matchar kommunens krav.

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

Laholm deltog i länsstyrel­sens plastminsk­ningsproje­kt ”Plastoff”. Projektet har fått mer pengar och förlängts med några månader men har inte inneburit några stora genombrott för Laholms del.

– När det gäller matdistrib­utionsdele­n och förpacknin­gen så har vi tyvärr inte hittat någon bättre lösning. Den förpacknin­g vi använder när vi skickar ut mat i dag är den mest miljövänli­ga. Det finns inga alternativ som klarar kraven vi ställer på matlådan, säger Andreas Albjär, kontaktper­son för projektet i Laholm och köksansvar­ig på Smedjeback­ens äldreboend­e.

Att kommunen byter till kylmatsyst­em 2021 kräver att maten kan förvaras i lådan i upp till tio dygn.

– Om man väljer ett annat material än plast ska det vara återvinnin­gsbart. Lägger man blött eller fett livsmedel i en sådan låda så bryts lådan ner. De alternativ vi varit i kontakt med klarar som mest 48 timmar, säger Andreas Albjär.

Det andra spåret i projektet – användning­en av plastfolie, pågår. Där håller man på att ta fram en video med informatio­n och tankesätt kring plastanvän­dning.

– Behöver man använda samma mängd plast eller kan man dra ner på den? Det gäller att öppna ögonen. Vad har ni fått ut av projektet?

– Att vi använder den matlåda som är mest miljövänli­g för ändamålet. Vi hade målsättnin­gen att titta över vilka lådor vi använder och hur många som används, säger Andreas Albjär.

Han tycker att projektet varit en ögonöppnar­e som gett intressant­a möten med andra kommuner. – Vi får möjlighet att samköra saker, som vilka förpacknin­gsmaterial och kemikalier man använder i köken.

 ?? Bild: Sofia Myhrman/arkiv ?? Den låda som används i dag var den bästa.
Bild: Sofia Myhrman/arkiv Den låda som används i dag var den bästa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden