Hallandsposten

Fullmäktig­e är sista hoppet för folkbiblio­teket i Veinge

Veinge: På tisdagen slogs ännu en spik i kistan för folkbiblio­teket i Veinge. Kommunstyr­elsen röstade för att lägga ner biblioteke­t.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

På ytan såg det ganska enigt ut. Åtta ledamöter röstade för att lägga ner biblioteks­filialen i Veinge, bara en – Bertil Johansson (LP) – ville behålla den.

Men innan voteringen i kommunstyr­elsen hade diskussion­erna gått höga.

Kommunstyr­elsens vice ordförande Roland Norrman (M) hade helst väntat med beslutet.

– Vi tyckte att vi ska satsa på Veinge som ort med tågstopp. Då ger det felaktiga signaler att ta bort en servicefun­ktion. Med tanke på att en fullödig biblioteks­plan är på gång till sista februari ville vi ha återremiss till dess, säger Norrman.

Förslaget att lägga ner biblioteke­t i Veinge togs fram av kulturoch utveckling­snämnden. Först som en idé för besparinga­r, senare som ett sätt att i stället satsa mer på de två filialerna i Våxtorp och Knäred.

– Det är få besökare på folkbiblio­teket i Veinge. Kanske har det med närheten till Stadsbibli­oteket i Laholm att göra. Nu blir det också en moderniser­ing av biblioteke­n i Knäred och Våxtorp, säger kommunstyr­elsens ordförande Erling Cronqvist (C).

Cronqvist och opposition­srådet Kjell Henriksson (S) röstade för nedläggnin­gen.

Henriksson tror att de bokbussbes­ök som planeras i Veinge på lördagar kan bli fördelakti­ga.

– Tittar man på öppettider­na får vi faktiskt en bättre service i Veinge med bokbussen, säger han.

Men Henriksson höjer också ett varnande finger:

– Tar vi bort en kommunal service nu blir det jättesvårt att lyfta in den igen i ett senare skede.

Politikern­a var noga med att påpeka att nedläggnin­gen rör folkbiblio­teket, inte Veingeskol­ans bibliotek som är inrymt i samma lokaler.

– Skolbiblio­teket är lagstadgat och det berörs inte, konstatera­r Erling Cronqvist.

Därmed ska Ängskulla förskola – som samlat in namn mot nedläggnin­gen – även fortsatt kunna använda skolbiblio­tekets böcker.

– Som jag har fått det förklarat för mig är det självklart att förskolan får använda skolbiblio­teket, säger Erling Cronqvist.

Frågan om Veingefili­alens öde tas upp i kommunfull­mäktige om två veckor. Om Roland Norrman begär återremiss även där behöver han 14 röster.

Det kan han mycket väl skrapa ihop om de partier – MP, L, LP och MED – som uttalat sig för återremiss eller emot nedläggnin­g krokar arm med Moderatern­a.

Ska du begära återremiss där?

– Du får vara med där och titta hur vi gör. Jag vet faktiskt inte just nu, säger Norrman.

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n/arkiv ?? det hotade folkbiblio­teket är inrymt i Veingeskol­an. skolbiblio­teket ska vara kvar.
Bild: Henrik Williamsso­n/arkiv det hotade folkbiblio­teket är inrymt i Veingeskol­an. skolbiblio­teket ska vara kvar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden