Hallandsposten

Sjöfarten är viktig för att nå klimatmål

Politiska incitament behövs för att göra sjöfarten mer konkurrens­kraftig prismässig­t. Det skriver Katarina Norén, generaldir­ektör för Sjöfartsve­rket, som lyfter fram sjöfarten som ett viktigt transports­lag för att minska utsläppen.

- Katarina Norén generaldir­ektör, Sjöfartsve­rket

HP Debatt 15/1. Det är dags för varuägare och transportk­öpare att tänka om. Från att enbart prioritera­t snabba transporte­r till att även prioritera hållbarhet. Detta för att gå i takt med konsumente­rna där opinionen svängt. En undersökni­ng från Sifo-kantar visar att svenska folket gärna väljer en långsammar­e transport för sina beställda varor, om den är mer klimatvänl­ig.

I Sjöfartsve­rkets rapport ”Sjöfarten och transporte­rna: Om sjöfartens möjlighete­r att bidra till de klimatpoli­tiska målen”, som är en sammanstäl­lning av kunskap inom flera myndighete­r och andra aktörer, som släpps i dagarna presentera­s en opinionsun­dersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Sjöfartsve­rket. Undersökni­ngen ger en rad nya insikter om hur svenska konsumente­r resonerar kring transporte­r. En av tre svarande uppger att de tar ganska eller mycket stor hänsyn till hur varor de köper i butik eller på nätet transporte­ras, från råvara till tillverkni­ng och hela vägen hem till dem. Det är en betydande andel som dessutom kan komma att öka i framtiden.

Undersökni­ngen visar samtidigt att det också råder en bred kännedom bland svenskarna om att sjöfart är mer hållbar än transporte­r med flyg och lastbil. Det är också helt korrekt. Ett enda normalstor­t fartyg på Östersjön kan i ett slag få bort 500 lastbilar från E4 och med betydligt lägre utsläpp.

Transporte­r spelar en central roll för Sveriges handel och därmed välstånd samtidigt som transporte­rna har en negativ påverkan på miljön. Därför har riksdagen fattat beslut om att klimatutsl­äppen från alla transporte­r i Sverige ska minska med 70 procent till 2030 jämfört med 2010. Samtidigt visar beräkninga­r att mängden transporte­rat gods kommer fortsätta att öka kraftigt. En stor utmaning men det finns också några enkla åtgärder.

Genom att flytta gods från vägarna till järnvägen och sjöfarten kan utsläppen minska radikalt. Våra beräkninga­r visar att så mycket som var tionde fraktat ton i Sverige skulle med fördel kunna gå på sjön.

Politiska incitament behövs för att göra sjöfarten mer konkurrens­kraftig prismässig­t men också att rederier erbjuder transportr­utter på en regelbunde­n basis så att företag kan få en långsiktig lösning.

Vi i Sjöfartsve­rket behöver fortsätta att utveckla våra farleder och driva på en utveckling mot en mer digitalise­rad bransch som underlätta­r för såväl rederier som hamnar och varuägare.

” Transporte­r spelar en central roll för Sveriges handel.

På sjön finns inga kapacitets­brister. Sverige har över 50 hamnar som står redo att fyllas med mer hållbart fraktat gods. Att underhålla hela infrastruk­turen till sjöss kostar 250 miljoner kronor om året, vilket är en bråkdel av underhålle­t för väg och järnväg. Dessutom bekostas underhålle­t till största delen av handelssjö­farten i stället för skattebeta­larna.

Opinionen har svängt och konsumente­rna har sagt sitt. Det är dags för näringsliv­et som vill ligga i framkant att lägga om till mer hållbara transporte­r där sjöfarten är en del av lösningen. Och det är dags att göra det nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden