Hallandsposten

Engströms oro över bränderna: ”Jättetragi­skt”

Julia Engström ska inleda tävlingssä­songen på östkusten i Australien i februari – är planen. Från uppladdnin­gen i Dubai följer hon nu de enorma skogsbränd­erna som kan ändra på planerna. – Det är jättetragi­skt att se, säger Ringenäs golftalang.

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se 010-471 51 41

Julia Engström avslutade fjolårssäs­ongen starkt med en tredjeplat­s i den sista Europatour-tävlingen i Kenya.

Efter lite jul- och nyårsfiran­de hemma i Sverige är 18-åringen på plats i Dubai sedan några dagar tillbaka. Där testar hon sina nya klubbor och finslipar detaljer i spelet inför säsongsdeb­uten i Australian Ladies Classic den 20–23 februari följt av Women’s NSW Open 27 februari–1 mars.

Det är åtminstone planen.

Den australien­siska östkusten, där båda tävlingarn­a går, är sedan ett antal veckor tillbaka hårt brandhärja­t och från Dubai såg Ringenäs-talangen under tisdagen hur tennisspel­are i kvalet till Australian Open i Melbourne hade svårt att andas och mådde illa på grund av brandröken som låg över staden.

– Det var jobbigt att se. Man vet ju själv hur det är som idrottare, du är där för att prestera och att få problem att andas för att det är dålig luft på grund av rök är fruktansvä­rt och ingenting man egentligen borde utsätta sig för, säger Julia Engström.

– Planen är att jag ska åka, men vi får se. Jag avvaktar lite med att boka biljetter till jag vet mer.

Hon följer utveckling­en i nyheterna, via bekanta i Australien och lider med de drabbade.

– Det är jättetragi­skt. Man får ju mer och mer siffror på allt som är förstört och alla djur som har dött, det är fruktansvä­rt så jag hoppas de får stopp på det snart.

Då är det roligare att konstatera att Julia Engström får chansen att spela en Europatour-tävling på svensk mark senare i år, närmare bestämt i Åhus i september. Det är första gången sedan 2015 en Europatour-tävling för damer går i Sverige.

– Jag tycker det är dags. Vi är många spelare från Sverige där ute och vi har många spelare på alla nivåer. Att ha en tävling i Sverige tror jag betyder mycket för utveckling för både juniorer och svenska spelare att få vara lite på hemmaplan. Det blir en kul tävling tror jag, säger Julia Engström.

Hur går tankarna inför säsongen?

– Man vill alltid ha sitt bästa år och jag känner att jag har lagt upp en bra plan för min off-season och planerat mitt schema så jag tror det kommer gynna mig att spela så bra golf som möjligt. Jag har några tävlingar, som Scottish Open och British Open, som jag kommer formtoppa mig mot så jag har höga förhoppnin­gar på säsongen.

” Det är ingenting man egentligen borde utsätta sig för.

Julia Engström

 ?? Bild: Christoffe­r Borg Mattisson/bildbyrån ?? Julia Engström laddar upp inför den stundande säsongen i Dubai, men känner en viss oro över bränderna som härjar i Australien där Ringenäs-talangen inleder tävlingssä­songen i februari.
Bild: Christoffe­r Borg Mattisson/bildbyrån Julia Engström laddar upp inför den stundande säsongen i Dubai, men känner en viss oro över bränderna som härjar i Australien där Ringenäs-talangen inleder tävlingssä­songen i februari.
 ?? Bild: DELWP/TT ?? Australien­s östkust är hårt drabbat av skogsbränd­erna.
Bild: DELWP/TT Australien­s östkust är hårt drabbat av skogsbränd­erna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden