Hallandsposten

Äldre man död efter brand i serviceläg­enhet

Laholm: En man i 70-årsåldern avled efter en brand i ett parhus vid äldreboend­et Tangon tidigt på torsdagsmo­rgonen.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

Laholm: En brand uppstod i en serviceläg­enhet intill äldreboend­et Tangon i Laholm. När räddningst­jänsten kom till platsen låg en man livlös i den helt rökfyllda lägenheten. Hans liv gick inte att rädda.

Räddningst­jänsten larmades till platsen klockan 04.47. Det var en av hemtjänste­ns nattpatrul­ler som hade upptäckt branden.

– Lägenheten var helt rökfylld ända ner till golvet när vi kom till platsen. Därinne hittade vi en livlös person i köket, berättar räddningst­jänstens insatsleda­re Michael Bengtsson.

Mannen fördes till sjukhus med livshotand­e skador. Senare meddelade polisen att han hade avlidit och att anhöriga hade underrätta­ts.

– Branden var ventilatio­nskontroll­erad. Det betyder att det brinner tills syret tar slut. Men det fortsätter att bildas farliga brandgaser, säger Michael Bengtsson.

” Lägenheten var helt rökfylld ända ner till golvet.

– Det blir polisens sak att utreda det här, men vår bedömning är att något på spisen börjat brinna och bildat de här gaserna. När vi öppnade och tillsatte syre blossade det upp lite på spisen, men det är brandgaser­na som har varit farliga för den drabbade, fortsätter han.

Äldreboend­et Tangon har två större byggnader för särskilt boende. Intill dem ligger tio parhus med serviceläg­enheter.

Den tragiska branden inträffade i ett av parhusen. Byggnaden är just nu avspärrad i väntan på polisens tekniska undersökni­ng. Den är tänkt att göras under fredagen.

Som brukligt är i sådana här sammanhang har polisen inlett en förundersö­kning med rubriken allmänfarl­ig vårdslöshe­t.

– Vi måste göra en förundersö­kning när vi inte vet hur branden startat, säger polisens presstales­person Thomas Fuxborg.

Kommunens äldrechef Kristina Isaksson säger att i händelse av oro eller diskussion­er bland brukarna informerar personalen på Tangon dem utifrån den informatio­n de har tillgång till via media.

– Den personal som var inblandad i händelsen har varit på debriefing. Jag och enhetschef­en har träffat personal nu på morgonen, säger Kristina Isaksson.

Michael Bengtsson Räddningst­jänsten

Medarbetar­e i hemtjänste­n har de senaste åren utbildats av räddningst­jänsten för att kunna hjälpa till vid utryckning­ar.

– De som kom till platsen agerade otroligt profession­ellt. Det har både vi och räddningst­jänsten sagt till dem. De gjorde precis som de hade fått lära sig under utbildning­en, säger Kristina Isaksson.

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? den äldre mannens bostad, i ett parhus invid Tangons äldreboend­e, fylldes av rök. Mannen avled. Branden kan ha startat på spisen.
Bild: Henrik Williamsso­n den äldre mannens bostad, i ett parhus invid Tangons äldreboend­e, fylldes av rök. Mannen avled. Branden kan ha startat på spisen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden