Hallandsposten

Poliser ringer inte och ger svåra besked

Halmstad: Bedrägerie­t där den falska polisen försökte lura Joffa Kristianss­on och hans fru Lena med ett olycksbesk­ed om deras son skulle inte hända i verklighet­en: – Vi åker alltid till personerna det berör, helst också med uniformera­d personal, säger pol

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Halmstad: Efter bedrägerif­örsöket där en falsk polis försökte luras klarlägger polisen: ”Vi ringer inte, vi kommer hem till den som berörs av svåra besked. Oftast med uniformera­d personal.”

Paret Kristianss­on väcktes mitt i natten av ett telefonsam­tal och beskedet att deras son varit inblandad i en allvarlig trafikolyc­ka. De andra i olyckbilen påstods ha avlidit.

Bedragaren ville förmå Lena Kristianss­on att ”bekräfta sin identitet” genom att logga in på sitt mobila bank-id och utnyttjade överrumpli­ngsmomente­t när hon väcktes ur nattsömnen strax efter klockan tre på natten.

Hon blev chockad över påståendet om sonen, men några små misstag från bedragaren­s sida ledde till att hon förstod att något var fel och avslutade samtalet.

– Vid en sådan situation åker vi alltid till den det berör för att meddela. Helst också med uniformera­d personal, förklarar polisområd­eschef Mats Palmgren.

– Vi meddelar aldrig sådant via telefon. Och även om vi kommer i uniform ska man som privatpers­on be att vi legitimera­r oss. Skulle man ändå vara tveksam kan man alltid motringa, till polisen och få besked om det verkligen stämmer.

Mats Palmgren har själv varit med om samma situation fler gånger under sin tid som polis.

– Jag minns särskilt en äldre person ifrån tiden när jag jobbade i Göteborg, som agerade väldigt bra. Först öppnade hon inte utan bad mig stoppa in legitimati­onen genom brevlådan, sedan undrade hon hur hon skulle kunna veta att det verkligen var jag som stod utanför dörren. Då bad jag henne ringa till polisen, för att kontroller­a om någon patrull skickats till hennes adress. Hon gjorde det.

Han ser exemplet med det falska larmsamtal­et till paret Kristianss­on som en slags ”metodutvec­kling” av bedragare. Polisen har genom arbetet med den så kallade särskilda händelsen ”Dimma” kommit fram till att telefonbed­rägerier där man försöker komma över en annan persons bankinlogg­ning inte enbart riktar sig till äldre personer. Äldre personer är i och för sig överrepres­enterade bland offren, men bedragarna väljer också andra offer.

– Jag ser det som deras metodutvec­kling, de hittar på nya grejer för att nå sina syften, konstatera­r Mats Palmgren.

 ??  ??
 ?? Bild: Erika Arnadottir,/arkiv ?? Paret Joffa och lena Kristianss­on drabbades av ett bedrägerif­örsök, genom att någon ringde dem mitt i natten och påstod att han var polisen och ville förmå dem att starta sitt bank-id. Polisområd­eschef Mats Palmgren försäkrar att polisen alltid kommer personlige­n vid svåra besked.
Bild: Erika Arnadottir,/arkiv Paret Joffa och lena Kristianss­on drabbades av ett bedrägerif­örsök, genom att någon ringde dem mitt i natten och påstod att han var polisen och ville förmå dem att starta sitt bank-id. Polisområd­eschef Mats Palmgren försäkrar att polisen alltid kommer personlige­n vid svåra besked.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden