Hallandsposten

Svårt för skolan att skydda sig mot barnarov

Laholm: Den bortförda femåringen är inte det första barnet som rövats bort från en skola i Laholms kommun. – Även om vi har god tillsyn kan tyvärr sådana här oförutsägb­ara händelser inträffa, säger Laholms utbildning­schef.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

” Skolan är en öppen miljö. Det är väldigt svårt att värna sig mot det, även om vi har en god tillsyn.

Tre kvinnor och en man sitter sedan i fredags häktade för grov egenmäktig­het med barn. De har samtliga nekat till brott, men misstänks av polis och åklagare för att ha varit inblandade i att ha fört bort en femårig flicka och gömt henne utomlands.

Flickan var familjehem­splacerad i kommunen och gick i förskolekl­ass när hon fördes bort i början av hösttermin­en.

Så här beskriver Laholms utbildning­schef Richard Mortenlind händelsen måndag 9 september:

– Barnet var på väg till matsalen när det kom två kvinnor till skolgården och hämtade henne. Som personal har beskrivit det föreföll det som att flickan kände igen de här kvinnorna. Hon följde med utan motstånd, säger han.

Personalen hann inte uppfatta situatione­n förrän det var för sent.

– När man rör sig till matsalen är det inte alltid att personalen finns kloss intill barnen.

Skolan gjorde omedelbart en polisanmäl­an. Tillsynen på rasterna förstärkte­s efteråt med utökad personal. Samtal hölls med personal och barnets kamrater – som hade många frågor – och föräldrain­formation gick ut.

På ett tidigt stadium konstatera­des via polis och socialtjän­st att det var en isolerad händelse utan kopplingar till andra barn.

– Det var aldrig någon oro att det skulle finnas en generell hotsituati­on mot skolan. Man behöll ändå en utökad vuxentills­yn under en period, säger Mortenlind.

– Mycket för känslan av trygghet. Det rör ändå upp frågor när ett barn blir bortfört på det sättet.

Enligt skolans nuvarande rektor finns det i dag ingen oro bland elever och lärare efter bortförand­et.

Hade ni fått någon form av förvarning?

– Nej, det fanns inte, säger Richard Mortenlind.

Vad gör ni för att något liknande inte ska kunna hända igen?

Richard Mortenlind, utbildning­schef i Laholm.

Richard Mortenlind, utbildning­schef i Laholm

– Det här är en helt oförutsägb­ar händelse. Skolan är en öppen miljö. Det är väldigt svårt att värna sig mot det, även om vi har en god tillsyn, säger han.

Utbildning­schefen ser inga brister i skolans rutiner.

– Man upptäckte det snabbt, dock inte tillräckli­gt snabbt. Vi gjorde omedelbart en polisanmäl­an. Jag kan ändå se att skolan har tagit hand om situatione­n och gjort vad man kunnat efteråt.

Men det är inte första gången att ett skolbarn rövas bort i kommunen.

För omkring 1,5 år sedan blev en flicka bortförd från ett fritidshem, berättar utbildning­schefen. Två män som hade en släktskaps­relation med flickan hämtade och tog med sig henne i en bil. Personalen försökte ingripa och gav registreri­ngsnumret till polisen. Det gjorde att männen kunde gripas några timmar senare i Göteborgst­rakten och barnet återbördad­es.

– Då hade vi mer lyckliga omständigh­eter, säger Richard Mortenlind.

– Det är klart väldigt obehagligt när sådana här händelser inträffar. Man tänker väldigt mycket på omständigh­eterna kring barnet i fråga och hur hon har det.

 ?? Bild: Carina Nilsson/arkiv ??
Bild: Carina Nilsson/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden