Hallandsposten

Notan för nytt kök stiger från 10 till 25 miljoner

Hyltebruk: Örnaskolan­s nya kök kommer att inte att kosta 10 miljoner – snarare landar investerin­gen på närmare 25 miljoner kronor.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

– Det är en riktig smäll för oss. Nu är frågan om vi ska fortsätta projektet eller inte, säger kommunstyr­elsens ordförande Ronny Löfquist (S).

En ombyggnad av det gamla och framför allt underdimen­sionerade matlagning­sköket vid Örnaskolan har i flera års tid stötts och blötts i olika utredninga­r. Senast 2018 rev politikern­a upp ett redan fattat beslut om ombyggnad på grund av att trycket från andra investerin­gsprojekt var stort.

När den kommunala investerin­gsbudgeten för 2020 klubbades strax före jul fanns köket äntligen med, till en kostnad på 10 miljoner kronor. Det är tänkt att bygget drar i gång till hösten.

Nu när underlaget för att upphandla entreprenö­rer görs klart, har utredarna hittat åtgärder som tillkommit eller förbisetts i de tidigare kalkylerna. Bland annat handlar det om ett byte till bättre dimensione­rad ventilatio­n och att det krävs ett provisoris­kt kök – eventuellt i barackmodu­ler – under ombyggnads­tiden och vars hyra ska betalas av investerin­gspengarna.

Dessutom kostar, enligt kalkylerna, enbart projekteri­ng och administra­tion runt projektet 4,2 miljoner kronor.

Det var, enligt Ronny Löfquist, en dålig projekteri­ng som gjordes för tre år sedan.

– Det var inget fulländat arbete, om man säger så.

Projekteri­ngen han syftar på gjordes i regi av Hyltebostä­der, som sköter kommunens alla fastighete­r. Vad som grundlägga­nde också förändrats, sedan de tidigare projekteri­ngarna, är mängderna

” Vi får prioritera bort något. Ronny Löfquist (S), kommunstyr­elsens ordförande

mat som tillagas i köket. För tre år sedan handlade det om 1 700 portioner om dagen. Nu har det stigit till 2 500 portioner om dagen, med i princip samma utrymmen och utrustning.

Örnaskolan­s kök tillagar inte bara mat till eleverna på skolorna närmast intill, utan också till andra kommunala serverings­kök, på äldreboend­en bland annat.

– Jag bedömer att ombyggnade­n måste göras, säger Ronny Löfquist.

Hyltebostä­der, som står i begrepp att begära in anbud från byggfirmor, har begärt ett tilläggsan­slag på 15 miljoner kronor.

Kommunstyr­elsen tog upp detta i veckan. Det blev inget klartecken då.

– Vi går i stället till fullmäktig­e, flaggar för att det blir dyrare och ber att få fortsätta projekteri­ngen. När vi sedan fått in anbuden, och vet vad det verkligen kostar, begär vi i nästa steg extra investerin­gspengar. Det blir fullmäktig­e som får ta det beslutet också.

Enligt Ronny Löfquist måste i så fall andra projekt under den återståend­e mandatperi­oden stiga åt sidan. Något utrymme för att låna ytterligar­e pengar finns inte, menar han.

Investerin­gsbudgeten fram till och med 2023 omfattar totalt 240 miljoner kronor, med såväl många små poster som stora. Bland de senare finns exempelvis en ny lång vattenledn­ing till Landeryd, ombyggnad av Torups skola, renovering av Rydös och Landeryds skolor och ett nytt grupp- eller äldreboend­e i tidigare Unnegården i Unnaryd.

– Vi får prioritera bort något. Men jag vill inte gå händelsern­a i förväg och själv föreslå vad det ska bli, säger Löfquist.

 ??  ??
 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Det är smala gångar i köket på Örnaskolan och brist på arbetsutry­mmen för matlagning­spersonale­n, vid exempelvis rullning av köttbullar.
Bild: Lennart Hildingsso­n Det är smala gångar i köket på Örnaskolan och brist på arbetsutry­mmen för matlagning­spersonale­n, vid exempelvis rullning av köttbullar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden