Hallandsposten

Mattias Karlsson:

Är verkligen Jonas Sjöstedt beredd att släppa fram en högerreger­ing till makten?

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

HP Ledare 24/1. ”Jag trodde aldrig att detta skulle hända för jag trodde inte att M var beredda att köpa Vänsterpar­tiets ekonomiska politik. Men det är man tydligen beredd att göra bara för att skapa oreda i svensk politik och i svensk ekonomi. Det är beklagligt.”

Det säger Anders W Jonsson, Centerpart­iets vikarieran­de partiledar­e till Dagens Nyheter (23/1), om onsdagens besked att Vänsterpar­tiet, Moderatern­a och Kristdemok­raterna kommit överens om en extrabudge­t. Just nu är det verkligen upp-och-nervända världen inom politiken där ytterkante­rna gör allt för att underminer­a regeringsm­akten.

Fortsätter den rödblåa opposition­en att steg för steg underminer­a Januariöve­renskommel­sen kan man fråga sig om den överhuvudt­aget har någon legitimite­t. Då måste också den rödblåa opposition­en ta ansvar för sin politik.

Opposition­ens agerande är dessutom direkt skadligt mot regeringen­s förmåga att styra landet i och med att redan beslutad statsbudge­t successivt nu monteras ner. Regeringen och dess samarbetsp­artier bör därför ställa ett ultimatum till den rödblåa opposition­en. Blir extrabudge­ten verklighet borde regeringen avgå och Januariöve­renskommel­sen upplösas.

Det troliga är då att M, KD och SD vädrar morgonluft och ser sin chans att ta över makten. Vad tycker V-ledaren Jonas Sjöstedt om det? Vill han verkligen se ett maktskifte i Sverige?

Vilken vecka det har varit i svensk politik. Den inleddes med att regeringen tillsamman­s med sina samarbetsp­artier Liberalern­a och Centerpart­iet presentera­de en extra satsning till välfärden på totalt fem miljarder kronor. Det kan tyckas märkligt att skjuta till mer pengar till landets kommuner och regioner så nära inpå att budgeten för 2020 antagits av riksdagen. Förklaring­en ligger i att den samlade opposition­en har tryckt på för mer pengar till kommuner och regioner.

De fem miljardern­a till välfärden hade med säkerhet kommit i den så kallade vårändring­sbudgeten men nu tvingades de fyra januaripar­tierna att tidigarelä­gga den satsningen för att blidka opposition­en.

Men det räckte inte. I början av veckan inleddes förhandlin­garna mellan V, M och KD om en gemensam extrabudge­t. Och på onsdagen blev det klart att de tre partierna lägger fram ett förslag på ytterligar­e 2,5 miljarder kronor till välfärden. Det dröjde sedan inte länge innan Sverigedem­okraterna uttalade sitt stöd till den framförhan­dlade extrabudge­ten. Därmed ställer sig en majoritet i riksdagen bakom den nya budgeten.

I grunden är det inga partier som är emot mer resurser till kommuner och regioner. Frågan är bara hur detta ska finansiera­s. Och det är här det blir problemati­skt med det förslag som V, M och KD har lagt fram. Bland annat river man upp två redan beslutade reformer, den så kallade utveckling­stiden, som tidigare hette friår, samt ingångsavd­raget, som innebär en sänkning av arbetsgiva­ravgiften för företagare som anställer nyanlända och de som står långt från arbetsmark­naden.

Reformen med utveckling­stid är knuten till Miljöparti­et och ingångsavd­raget är en hjärtefråg­a för Centerpart­iet. Det två partierna är med andra ord de stora förlorarna om extrabudge­ten går igenom.

En som är väldigt kritisk till inte minst Moderatern­as agerande, är Företagarn­as vd Günther Mårder. Han menar att partiet nu har kohandlat bort sin företagsvä­nliga politik enbart i syfte ”att kladda på regeringen­s oduglighet”.

”Det är helt uppenbart att det här är en del i ett politiskt spel, man är beredd att göra saker som man i grund och botten inte gillar för att nå ett högre politiskt syfte, men som egentligen inte tjänar landet på något sätt”, säger han till TT (22/1).

Före jul tvingades de fyra januaripar­tierna till reträtt om reformerin­gen av Arbetsförm­edlingen efter att opposition­en hade gaddat ihop sig. Nu ser historien ut att upprepas när den redan beslutade budgeten kan komma att justeras.

När opposition­en, och inte minst Vänsterpar­tiet, nu fått vittring på regeringen lär man inte stanna vid detta. Därför borde regeringen tillsamman­s med L och C syna motståndar­nas kort.

” När opposition­en, och inte minst Vänsterpar­tiet, nu fått vittring på regeringen lär man inte stanna vid detta.

M och KD har den senaste tiden gjort kraftiga utfall mot Stefan Löfven och hans regering med bland annat krav på extraval. Så de två partierna lär inte backa om de får chansen att ta över makten.

Men är verkligen Jonas Sjöstedt beredd att släppa fram en högerreger­ing till makten i Sverige? I så fall bör Sjöstedt också vara tydlig med det.

Det är dags för Januaripar­tierna att sätta hårt mot hårt – och försvara den ingångna Januariöve­renskommel­sen.

 ?? Bild: Claudio Bresciani/tt ?? Två partiledar­e som funnit varandra.
Bild: Claudio Bresciani/tt Två partiledar­e som funnit varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden