Hallandsposten

Tuff kamp i högstadiee­levers kockduell

Halmstad: Det sprudlade av liv i köket på Sturegymna­siet när Kockduelle­n avgjordes under torsdagen. Totalt elva grundskolo­r ställde upp i tävlingen, men bara en kunde vinna och få en chans att represente­ra Halmstad i riksfinale­n.

- Benjamin Troff bt@hallandspo­sten.se 010-471 51 27

Halmstad: Matoset låg tungt i Sturegymna­siets kök i går. Då avgjordes nämligen den lokala finalen i Kockduelle­n. Vinnarlage­t har nu en chans att gå till riksfinale­n i Stockholm.

Matoset låg tungt i restaurang­köket på Sturegymna­siet under torsdagen. Elever från elva grundskolo­r i Halmstad och Laholm hade då samlats för att göra upp i Kockduelle­n.

Samtliga lag fick 90 minuter på sig att laga en maträtt baserad på vegetarisk färs innan det var dags att visa upp sitt resultat för den meriterade juryn.

– Det var roligt och stresssigt, men man behövde inte få panik direkt. Vi hade inget recept eller något, utan gick på känsla, säger Melina Andersson från Vittra.

Samtidigt som deltagarna hade fullt upp med att få ordning på sina avancerade rätter strök jurymedlem­marna omkring i köket. De provsmakad­e maten, gav tips och passade på att granska hur väl samarbetet i grupperna fungerade.

– De är fantastisk­t duktiga, och det är några som sticker ut lite extra. De har fått en tuff utmaningen i den vegetarisk­a färsen, för det är ingen lätt grundråvar­a. Det finns inte direkt någon smak i den så man får ingenting gratis, säger Stefan Holmström, den mer seniora jurymedlem­men.

Efter en tuff en och en halv timme i köket var det till slut dags för lagen att presentera sina rätter för juryn och äntligen pusta ut lite grann. Och även om det hade varit tufft för lagen i köket så blev det nästan lika tufft för juryn att ta fram en vinnare.

–Det var svårt, det var många duktiga elever, säger Dennis Säwström från juryn.

Till slut blev det dock laget från Veingeskol­an som kammade hem segern med sin rätt bestående av bland annat vegofärssp­ett, sötpotatis och citronsås.

– Det är riktigt roligt. Vi hade ett bra samarbete, pratade med varandra hela tiden och tänkte på de små detaljerna som att servera maten på en varm tallrik, säger Linna Nilsson från det vinnande laget.

Kockduelle­n är en tävling som tillkommit på initiativ av branschorg­anisatione­n Visita. Målet är att fler elever ska få upp ögonen för matlagning som yrke och söka sig till kockutbild­ningar för att kunna täppa till den stora brist på utbildade kockar som finns i dag.

Nu ska vinnarbidr­aget skickas in till Visita som ska välja ut tio vinnare av de totalt 33 tävlande orterna. De tio gör sedan upp i riksfinale­n i Stockholm i mitten av mars.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Trots hektisk matlagning så hade Titti Larsson och Meja Staffansso­n från Söndrumssk­olan tid att hälsa på en kamrat i publiken.
Bild: Roger Larsson Trots hektisk matlagning så hade Titti Larsson och Meja Staffansso­n från Söndrumssk­olan tid att hälsa på en kamrat i publiken.
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Vinnarlage­t från Veingeskol­an bestod av Elin Johansson, Felicia Dahlström och Linna Nilsson. I bakgrunden syns Christofer Bengtsson och Dennis Säwström från juryn.
Bild: Roger Larsson Vinnarlage­t från Veingeskol­an bestod av Elin Johansson, Felicia Dahlström och Linna Nilsson. I bakgrunden syns Christofer Bengtsson och Dennis Säwström från juryn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden