Hallandsposten

Film avslöjade personen bakom brandsläck­aren

Halmstad: Personen som sprutade in pulver från en brandsläck­are i Umais lokaler fastnade på restaurang­ens övervaknin­gsfilm. Polisen har lyckats identifier­a pojken som inte är straffmynd­ig.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Det var vid 17-tiden i torsdags i förra veckan som dörren till Umai citys expressdel öppnades. Kort därefter var sikten skymd av den vita dimma som uppstod när okända gärningsmä­n sprutade in pulver från en brandsläck­are i lokalen.

Restaurang­en tvingades stänga för sanering och städning.

Personalen kunde inte ge något signalemen­t på gärningspe­rsonerna men däremot fångades de på restaurang­ens övervaknin­gsfilm. Två personer syntes, varav polisen har lyckats identifier­a en.

– Pojken är 14 år, alltså inte straffmynd­ig så vi har överlämnat ärendet till socialen. Man ser på filmen att det är en person som öppnar dörren och som håller i brandsläck­aren, sedan syns någon till på filmen som inte går att identifier­a, säger Kenneth Johansson, förundersö­kningsleda­re.

Vittnesupp­gifter som polisen tagit del av gör gällande att gärningspe­rsonerna kan ha varit både två och tre till antalet. Men polisen går inte vidare i ärendet.

– Eftersom vi inte kan identifier­a

fler via filmen och det har visat sig att en av dem är under 15 år väljer vi att inte gå vidare. Det krävs också särskilda skäl för att höra pojken i ärendet eftersom han inte är straffmynd­ig, säger Kenneth Johansson.

Han tillägger dock att den 14-åring som identifier­ats via Umais film även kunnat identifier­as på övervaknin­gsfilmen från Coop Gamletull där det en vecka innan händelsen på Umai kastades in en raket.

Var brandsläck­aren som användes vid skadegörel­sen kom ifrån vet inte polisen.

– Vi har kontroller­at om det saknades brandsläck­are i p-hus Gamletull men enligt kommunen ska de finnas kvar så det är oklart var de fått den ifrån, säger Kenneth Johansson.

 ??  ?? Det var i torsdags i förra veckan som Umai utsattes för skadegörel­se och tvingades att hålla stängt.
Det var i torsdags i förra veckan som Umai utsattes för skadegörel­se och tvingades att hålla stängt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden