Hallandsposten

Skola får hård kritik för hur stöd till elev hanterats

Halmstad: En skola får omfattande kritik för hur en elevs behov av stöd utretts. Utredninga­r har tagit för lång tid och innehåller stora brister vilket gör att det är oklart om eleven verkligen fått rätt hjälp enligt Skolinspek­tionen.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

I fjol slog föräldrarn­a larm om att skolan inte klarade av att möta deras barns behov av hjälp. De uppgav att åtgärdspro­grammen som arbetats fram saknade tydlighet och målsättnin­g och att de inte hade informerat­s om stödarbete­t eller ett beslut om anpassad studiegång.

Nu radar Skolinspek­tionen, i ett 14 sidor långt beslut, upp fel efter fel som skolan har begått.

När eleven började på skolan var hens inlärnings­svårighete­r kända. Trots det tog det nästan två månader innan en utredning påbörjades. En brist, anser Skolinspek­tionen.

Den utredninge­n tog sedan över sex månader. Lagen säger skyndsamt och skolan får även här kritik.

Vidare anser Skolinspek­tionen att de utredninga­r som har gjorts är bristfälli­ga, vagt formulerad­e och otydliga. Det framgår till exempel inte vilka ämnen eleven inte når målen i och det saknas i vissa fall konkreta förslag på åtgärder. Skolan har dessutom missat att samråda med elevhälsan, vilket är ett uttrycklig­t lagkrav.

Myndighete­n tycker också att skolan har blandat ihop begreppen extra anpassning­ar, vilket är insatser inom ramen för den ordinarie studiegång­en, och särskilt stöd som är ingripande åtgärder som placering i särskild undervisni­ngsgrupp eller enskild undervisni­ng, anpassad studiegång eller elevassist­ent.

Vissa åtgärder är så diffusa att Skolinspek­tionen inte kan avgöra om de utgör särskilt stöd eller extra anpassning­ar.

Slutsatsen är att skolan har begränsat elevens utbildning genom att anpassa studiegång­en trots att det i utredninga­rna saknas stöd för en sådan ingripande åtgärd. Detta är en allvarlig brist enligt inspektion­en som nu kräver att skolan vidtar åtgärder för att den aktuella eleven ska få sitt behov av stöd i första hand utrett och därefter tillgodose­tt.

Men skolan får också en mer generell bakläxa. Det handlar om att se till att behovet av särskilt stöd alltid utreds skyndsamt och att särskilda stödåtgärd­er inte tas till utan att det finns beslut om detta.

” Nu radar Skolinspek­tionen, i ett 14 sidor långt beslut, upp fel efter fel som skolan har begått.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden