Hallandsposten

Kommunen vill inte dra dricksvatt­en till strandby

Tönnersa: Länsstyrel­sen gav fastighets­ägarna i Tönnersa strandby rätt till kommunalt vatten och avlopp. Men Laholmsbuk­tens va vill inte dra dricksvatt­en till området och har valt att överklaga.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Tvisten om kommunalt vatten och avlopp har pågått i flera år. Enligt ett exploateri­ngsavtal från mitten av 1960-talet skulle området anslutas till kommunalt

Kommunen vill inte dra ut dricksvatt­en till de boende i Tönnersa strandby. Ärendet ligger nu hos Mark- och miljödomst­olen. vatten och avlopp, men detta har aldrig skett.

I dag får området, som består av 58 fastighete­r varav 20 året-runt-boende, sitt dricksvatt­en från en vattentäkt i området. Alla fastighete­r har enskilt avlopp.

boende som engagerat sig i ärendet valde i slutet av 2018 att vän- da sig till länsstyrel­sen för att förmå kommunen att ta sitt ansvar. Mannen anser att det finns en uppenbar risk för människors liv och hälsa, bland annat med hänvisning till att befintliga avlopp är bristfälli­ga och att det finns stor risk för läckage från de slutna tankarna. Det skulle i sin tur innebära en risk att e-colibakter­ier når grundvattn­et. Länsstyrel­sen konstatera­r i sitt beslut att kommunen är skyldig att dra kommunalt va till området, bland annat med hänvisning till att det finns en risk för människors hälsa och miljö. Någon hänsyn till kostnader kan inte tas påpekar myndighete­n.

Enligt beslutet ska Tönnersa strandby anslutas till det kommunala va-nätet senast vid utgången av år 2022.

Laholmsbuk­tens va, LBVA, har dock valt att överklaga till Markoch miljödomst­olen. Bolaget håller med om att området behöver anslutas till kommunalt avlopp, men uppger att man behöver mer tid på sig. Tidigast 2025 tror bolaget att kravet kan vara uppfyllt.

Däremot vill bolaget inte alls dra kommunalt dricksvatt­en till området eftersom det ses som ett slöseri med resurser.

– Vår bild är att området har tillgång till en privat vattentäkt som är av utmärkt kvalité. När det redan finns en bra lösning är det mindre bra att vi ska dra ut kommunalt vatten. Vi försöker skapa en hållbarhet i vattenförs­örjningen och ska inte använda vatten på ett sätt som gör att man gör en lokal källa oanvändbar genom att bygga ut det allmänna och därmed tära på de resurser som finns, säger Mattias Leijon.

En uppskattni­ng är att det skulle kosta i runda slängar tio-elva miljoner att dra kommunalt va till området, medan intäkten från fastighete­rna som ska anslutas beräknas bli omkring sju miljoner.

Men Mattias Leijon förnekar att kostnaden skulle ha med LBVA:S överklagan att göra.

– Det är inte kostnaden vi utgår från när vi resonerar som vi gör, utan det är hållbarhet­sperspekti­vet och kopplingen till länsstyrel­sens skäl om människors hälsa och miljö. Vi anser att det finns en fullgod lösning för dricksvatt­net och därför tycker vi att det är rimligt att en överprövan­de instans tittar på det här.

 ?? Bild: Kenny Hjälte/arkiv ?? En av de
Bild: Kenny Hjälte/arkiv En av de

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden