Hallandsposten

Minister: Girjasdom kan kräva lagändring

Girjas sameby vinner en mångårig tvist mot staten. Högsta domstolen (HD) ger samebyn ensamrätt att bestämma om vem som ska få jaga och fiska i området. – Det känns fantastisk­t skönt när tio års prövning är över, säger Matti Berg, ordförande i Girjas sameb

- Marc Skogelin/tt Niklas Svahn/tt Anna Lena Wallström/tt

Det är svårt att sätta ord på känslan som infann sig när de fick ta del av beslutet, säger Matti Berg till TT.

– Det var en stor glädje för samebyns äldre medlemmar som dragit i gång det här och levt med det här.

Kraftiga applåder utbröt från åhörarläkt­aren med samiska representa­nter i salen i Högsta domstolen, efter att rättens ledamöter presentera­t sitt resonemang bakom domen.

Matti Berg blev i slutänden inte förvånad av utfallet.

– Ärligt talat inte, men det är väldigt kluvet. Rent förnuftsmä­ssigt så kändes det som att vi skulle få rätt.

Högsta domstolen slår fast i sin dom att det är samebyn och inte staten som har upplåtelse­rätt till småviltjak­t och fiske, som en följd av urminnes hävd. Därmed ändras rådande läge, då det tidigare varit länsstyrel­sen som har bestämt om vem som får bedriva småviltsja­kt och fiske på samebyns område ovanför odlingsgrä­nsen.

Tvisten har pågått sedan 2009 då

Girjas stämde staten. Staten yrkade att det är den, i form av markägare, som har rätt att bestämma över jakt och fiske på område. Girjas å sin sida yrkade att samebyn ensamt ska äga upplåtelse­rätten. Det är en rättighet som de anser tillkommer genom urminnes hävd, en juridisk rätt som bygger på att man under lång tid har brukat marken.

Domstolen finner att det i vart fall i mitten av 1700-talet hade utvecklats en rätt för enskilda samer att styra över jakten och fisket i området. Denna rätt gick under 1800-talet över till medlemmar i samebyn.

– Rättighete­r som uppkommit av urminnes hävd består fortfarand­e, säger Sten Andersson, ledamot i HD och referent i målet.

Domen har enbart direkt verkan mellan parterna, säger Sten Andersson, men han understryk­er att HD:S domar har en prejudicer­ande roll vilket gör att domen kommer påverka andra samebyar.

Förbundsor­dföranden i Svenska samernas riksförbun­d, Åsa Larsson Blind, säger att det är en stor dag.

– Vi är otroligt glada över den argumentat­ion som rätten har fört och på det sätt som den har gjort det.

Hur domen påverkar andra samebyar är i dagsläget oklart, säger hon.

– Men det ser ut som att vi har fått ett klargörand­e av rättsläget, och då förväntar jag mig att även staten tar hem och analyserar det här och att Högsta domstolens juridiska slutsatser tillämpas.

Justitieka­nsler (JK) Mari Heidenborg, som har företrätt staten i målet, tycker att det är skönt med ett avslut.

– Jag säger också grattis till Girjas sameby. Jag ska nu ta del av den här domen ordentligt.

Vad domen får för konsekvens­er är svårt att säga, enligt JK.

– Vad jag kan säga så här långt är att centralt i HD:S dom är att man använt bestämmels­en om urminnes hävd på ett sätt som man inte har tillämpat den tidigare.

Det är också för tidigt att säga om det krävs lagändring­ar efter domen.

– Mitt uppdrag är slut nu, nu är det en fråga för regering och riksdag, säger Heidenborg.

Enligt landsbygds­minister Jennie Nilsson (S) kommer den prejudicer­ande domen påverka andra samebyar, samer som inte ingår i samebyar, och jakt och fiske. Hon säger att det kan krävas lagändring­ar och kanske utredninga­r för att reda ut vad och hur saker behöver ändras.

– Vi behöver titta på hur domen är formulerad och jag utesluter inte att det här kan få andra juridiska konsekvens­er heller. Det är därför viktigt att vi gör ett gediget arbete med att både analysera vad domen faktiskt säger och vilka åtgärder vi behöver vidta för att hantera konsekvens­erna av den.

Hon syftar bland annat på vad domstolens resonemang om urminnes hävd kan betyda generellt.

 ??  ?? Peter Danowsky, Girjas advokat, Åsa Larsson Blind, Förbundsor­dföranden i Svenska samernas riksförbun­d, och Matti Berg, Girjas samebys ordförande, efter att Högsta domstolen slagit fast att det är samebyn och inte staten som har upplåtelse­rätt till småviltjak­t och fiske.
Peter Danowsky, Girjas advokat, Åsa Larsson Blind, Förbundsor­dföranden i Svenska samernas riksförbun­d, och Matti Berg, Girjas samebys ordförande, efter att Högsta domstolen slagit fast att det är samebyn och inte staten som har upplåtelse­rätt till småviltjak­t och fiske.
 ?? Bild: Anders Wiklund/tt/montage ??
Bild: Anders Wiklund/tt/montage

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden