Hallandsposten

Extremt få gärningsmä­n fälls för bombdåden

Extremt få gärningsmä­n fälls för sprängdåd. Inte ens en av tio sprängning­ar förra året ledde till åtal. Till skillnad från skjutninga­r sker sprängning­ar oftare mot personer högre upp i den kriminella hierarkin, enligt en kriminolog.

- Anja Haglund/tt

Den låga uppklarnin­gen av sprängning­arna är ett problem, enligt Sven Granath, kriminolog på polisen i Stockholm.

– Konsekvens­en är att våldet fortsätter och eskalerar. Det är faktiskt en viktig orsak till att det fortsätter att ligga på en hög nivå. Skulle det vara en hög uppklarnin­g skulle det här fenomenet definitivt minska ganska drastiskt, säger han.

Året har knappt inletts och redan har flera kraftiga detonation­er skakat landet. Det har varit bombdåd som blåst ut fönster i flerbostad­shus och orsakat omfattande skador i såväl lägenheter som entréer och trappuppgå­ngar.

Men det är få som åtalas och döms för de här brotten. Förra året utreddes 92 sprängning­ar, men bara 7 ledde till åtal, enligt siffror från Brottsföre­byggande rådet( B rå ). Det ä ren upp klar n in g s procent på sju procent, vilket innebär att mer än nio av tio sprängdåd är olösta.

2018 var upp klar n in g s procenten 11 procent. Statistik för tidigare år saknas eftersom brottskode­n är ny.

Till skillnad från skjutninga­r sker sprängning­ar i högre grad mellan personer högre upp i den kriminella rangordnin­gen. Vid flera av de kraftigare bombdåd som skett under senare tid finns uppgifter om kopplingar till mc-gäng.

– Man kan anta att det i stort sett är samma nätverk som spränger som också skjuter på varandra. Men anstiftarn­a kan finnas högre upp i hierarkin och då kan man ibland komma in i mc-miljön för det finns kopplingar mellan den och andra kriminella nätverk, säger Sven Granath.

De inblandade är många gånger kriminella som inte vill tala med polisen, vilket kan gälla även den som sprängladd­ningen riktas mot.

– Att styrka att det finns en anstiftare bakom är extremt svårt. Vi har haft ett par stora rättegånga­r i Malmö där vi fått dom på den som utfört det, men vi får sällan fast anstiftare­n, säger Stefan Sintéus, polismästa­re i Malmö och kommenderi­ngs chefför Operation rimfrost i Malmö.

Nästan uteslutand­e är syftet med sprängning­arna att hota eller utpressa. Motivet är oftare ekonomiskt än vid skjutninga­r.

Sprängning­ar kan vara komplicera­de att utreda, enligt Sven Granath. Dels innebär de ett svårt tekniskt bevisläge – är dådet fullbordat har polisen svårt att hitta exempelvis dna som kan knyta en gärningsma­n till brottplats­en. Dels är detonation­erna ofta välplanera­de.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden