Hallandsposten

Lungvirus stoppar firande av nyår i Peking

Kinas huvudstad Peking ställer in det storskalig­a nyårsfiran­det och stänger palatsområ­det Förbjudna staden, med hänvisning till det växande c oron a virusutbro­ttet. Runt om i världen vidtas också åtgärder mot viruset, som hittills lett till 18 dödsfall.

- Tina Magnergård Bjers/tt Henrik Samuelsson/tt

Det kinesiska nyårsfiran­det är en av årets största högtider och ska inledas i helgen. Men rädslan för virusets spridning gör att Peking inte vågar hålla något offentligt firande. En tjänsteman säger enligt nyhetsbyrå­n AFP att det storskalig­a firandet har ställts in. På lördag stängs dessutom det tidigare palatsområ­det och museet Förbjudna staden i Peking, för att undvika att smitta sprids vid folksamlin­gar.

Regimen försöker också isolera städer med sammanlagt 22 miljoner invånare i det område varifrån viruset tros komma. Enligt medier har bussar och tåg i Huanggang slutat att gå och biografer, marknader och internetka­féer stängts. Invånare uppmanas att inte lämna staden.

Huanggang ligger omkring tio mil från mångmiljon­staden Wuhan, där utbrottet av lungviruse­t startade. Även Wuhan är nedstängd och alla som vistas på allmänna platser ska bära munskydd.

I den intilligga­nde staden Ezhou har järnvägsst­ationen stängt och under torsdagen meddelades att kollektivt­rafik och motorvägar i och omkring städerna Xiantao och Chibi stängs av. Totalt har enligt officiella uppgifter över 630 personer smittats av coronaviru­set i Kina. Minst 18 personer har avlidit, alla i provinsen Hubei där de isolerade städerna ligger, uppger statliga medier.

Det finns ytterligar­e nio bekräftade sjukdomsfa­ll runt om i världen, minst två i Thailand respektive Vietnam och vardera ett fall i USA, Taiwan, Singapore, Sydkorea och Japan.

I samband med det kinesiska nyårsfiran­det brukar många kineser resa hem till sina familjer, något som skapat ytterligar­e oro för smittospri­dning. Dubai och Egypten sällade sig på torsdagen till ett stort antal länder vars flygplatsm­yndigheter redan meddelat att man screenar passagerar­e som reser till och från Kina, i synnerhet Wuhan.

I Kina har fabriker som tillverkar munskydd, som hade stängt inför nyårsfiran­det, öppnats upp på nytt. Arbetare utlovas fyra gånger så hög lön som vanligt om de går in och jobbar eftersom munskydden snabbt sålt slut.

– Vad jag hört är att munskyddsb­risten är mycket mer allvarlig än vad allmänhete­n vet, säger Cao Ju n, chefför munskydds tillverkar­en Lanhine som ha renfabrik i den östkinesis­ka staden Ningbo till nyhetsbyrå­n Reuters.

– I princip alla sjukhus landet över står inför en skriande brist på munskydd, inte bara i Wuhan.

Världs hälsoorgan­isationen W HO hade på onsdagen samlats till ett möte för att avgöra om virusutbro­ttet ska klassas som ett globalt folkhälson­ödläge. Beslutet sköts dock upp till torsdagen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden