Hallandsposten

Vattenbomb­ning stoppas efter dödlig krasch

Vatten bombningsp­lanet kraschade som ”en stor eldboll”. Alla tre i besättning­en omkom i olyckan i New South Wales i Australien. Trots ett desperat brandläge pausar nu den kanadensis­ka operatören alla dylika vattenbomb­ningar.

- Henrik Samuelsson/tt

Kontakten med Herculespl­anet förlorades på eftermidda­gen, lokal tid. Ännu sent på kvällen var det ett mysterium vad som hänt – på flygöverva­karsajter syns hur planets färd utan förvarning upphör i det oländiga området Snowy Monaro i södra delen av New South Wales.

– Det slog tungt i marken, och utlöste enligt preliminär­a rapporter en stor eldboll, säger Shane Fitzsimmon­s, brandchef i delstaten, på en pressträff.

Besättning­en rapportera­s ha varit hemmahöran­de i USA. Planet kom från kanadensis­ka Coulson Aviation, som skickar brandbekäm­pningsutru­stning till många platser världen över. Fitzsimmon­s berättar att Coulson Aviation akut beslutat att stoppa all vattenbomb­ning med tunga flygplan i delstatern­a New South Wales och Victoria, i väntan på klarhet om kraschen.

Tragedin innebär att totalt åtta brandbekäm­pare mist livet hittills under den pågående australisk­a sommarsäso­ngen, som enligt många australier inneburit en brandkatas­trof av aldrig tidigare skådad omfattning. Sammanlagt har över 30 dödsoffer krävts – och säsongen är långt ifrån över.

Förvärrade förhålland­en med temperatur­er på över 40 grader på sina håll i New South Wales, liksom kraftiga vindar, har gjort att flera bränder flammat upp igen. I delstaten, en av flera branddrabb­ade, brinner fler än 80 bränder, varav nästan 40 inte är under kontroll.

Just Snowy Monaro och andra områden i närheten, längs kusten öster om huvudstade­n Canberra, är bland de farligaste just nu. Det är platser som i vanliga fall är mycket populära semesteror­ter under det pågående australisk­a sommarlove­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden