Hallandsposten

”Historisk dag” för rohingyer välkomnas

Myanmar måste vidta särskilda åtgärder för att skydda minoritets­befolkning­en rohingya från fortsatta övergrepp och förföljels­er, meddelar Fn-domstolen ICJ.

- Helena Nordenberg/tt Henrik Samuelsson/tt

– Det bryter tystnaden, det ökar intresset, och det gör det svårare för dem som backar upp övergreppe­n, säger Martin Gemzell, Asienchef på Civil Rights Defenders, till TT om torsdagens besked från ICJ i Haag.

Även Gambia, landet som startat processen i Haag, gläds.

– I dag är en historisk dag, inte bara för internatio­nell rätt, för det internatio­nella samfundet, utan särskilt för rohingyern­a, säger justitiemi­nister Abubacarr Tambadou till medier utanför domstolen i Nederlände­rna.

Domstolen konstatera­r att Myanmar, även känt som Burma, måste rätta sig efter folkmordsk­onventione­n från 1948. Myanmar måste se till att säkra bevis som finns för övergrepp mot rohingyer. Domstolen påpekar även att landet ska säkerställ­a att militären inte gör sig skyldig till folkmord.

Inom fyra månader ska Myanmar rapportera in till domstolen om de åtgärder som vidtagits, slår ICJ fast. Men även om Martin Gemzell är nöjd med att ICJ:S beslut ökar trycket tror han inte att det kravet kommer att ge önskat resultat.

– Det finns ingen anledning att tro att de kommer att ge en ärligt menad rapport, hittills har de utestängt internatio­nella oberoende inspektöre­r.

Myanmars regering har utsett en egen expertpane­l som i måndags meddelade att den inte funnit några bevis för övergrepp. Ledare för rohingyern­a har dock dömt ut den panelen som partisk, och Gemzell kallar den ”ett skämt”.

Men som signal från omvärlden ser Civil Rights Defenders alltså ändå ICJ:S beslut som en stor seger.

– Det ökar pressen dels på ledarskape­t i Burma, men också de regimer som stöttar Burma, säger Gemzell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden