Hallandsposten

Soppfavori­ter för alla dagar i veckan

- Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka.

Snabba soppor är en vardagsräd­dare av hög grad. Smidigt, smakrikt och sunt. Med en schysst soppa kan du slå världen med häpnad.

Jag har sagt det förr och det tål att upprepas: Mixerstave­n är människans bästa vän.

Det är inte många köksappara­ter jag anser vara nödvändiga i mitt hem, men när mixerstave­n börjar sjunga på sista versen drabbas jag av lätt panik. Den har räddat mig sååå många gånger.

Matberedar­e i all ära, men de är ju lite bökiga. Man spiller och skvimpar, det är så många delar som ska diskas och det läcker till höger och vänster. Mixerstave­n däremot, den lyder så fint och gör vad den ska utan att knota och kladda. Inte minst när det handlar om soppor.

Kanhända är det tvärs emot alla konstens regler, men jag kör helt enkelt bara ned mixerstave­n i kastrullen och drar på den tills jag uppnått önskad konsistens (man bör dock passa sig för om det är riktigt hett och stänker). Svårare än så behöver det inte vara att åstadkomma en läckert krämig vardagssop­pa.

I själva kastrullen kan du i princip lägga i vad som helst och låta det kokas lagom mjukt för att mixas. Ett av mina små tjuvknep är att mixa en del av soppans innehåll och sedan låta resten koka klart i purén. På så sätt får du både krämighet, konsistens och extra mycket smak.

Sedan är det fritt fram att pimpa med lite crunch, en klutt smaksatt kräm, färska örter eller riven parmesan – beroende vad du har hemma och vad som passar till just din soppa.

Här får du några av mina personliga favoriter som jag ofta tar till när det är ont om tid och inspiratio­n. Dessutom kokas de på billiga råvaror och går att göra helt vegetarisk­a, till och med veganska om man så vill. Mättar gör de garanterat.

Använd recepten som utgångspun­kt och smaksätt efter eget sinne. Ju fler kockar desto godare soppa!

Ett av mina små tjuvknep är att mixa en del av soppans innehåll och sedan låta resten koka klart i purén. På så sätt får du både krämighet, konsistens och extra mycket smak.

 ?? Bilder: Janerik Henriksson ?? Snabbsoppa med indiska smaker är en återkomman­de favorit. Ju mer kryddor, desto godare.
Bilder: Janerik Henriksson Snabbsoppa med indiska smaker är en återkomman­de favorit. Ju mer kryddor, desto godare.
 ??  ?? Kvick kikärtssop­pa som smakar som en italiensk variant av svensk ärtsoppa.
Kvick kikärtssop­pa som smakar som en italiensk variant av svensk ärtsoppa.
 ??  ?? Den här pigga morotssopp­an lyser upp i vintermörk­ret.
Den här pigga morotssopp­an lyser upp i vintermörk­ret.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden