Hallandsposten

Riordans stjärna redo för avskedsför­eställning­en

I den 100:e upplagan av världens största travlopp, Prix d’amerique, gör Jerry Riordans stjärnhäst Ringostarr Treb sin sista start i karriären. Med en ny kusk i sulkyn i form av den unge fransmanne­n Jean Philippe Monclin. – Jag kommer säga till honom att s

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se 010-471 51 41

I söndagens jubileumsl­opp finns det flera blågula hopp. Bland dem Jerry Riordan, men för den 62-årige Halmstadtr­änaren är storloppet underordna­t en helt annan känsla den här gången när stallets stjärnhäst Ringostarr Treb avrundar karriären.

– Jag tänker mest på att det är hans sista lopp. Det som känns mest är att vi inte kommer att ha honom mer i stallet i Halmstad, säger Jerry Riordan som flög till Paris under torsdagen.

De knappa tre åren som Jerry Riordan tränat Ringostarr Treb har gett flera stora segrar.

Den största framgången är förstås segern i Elitloppet 2018, men den italienska hingsten har även vunnit miljonlopp­en Olympiatra­vet, Hugo Åbergs Memorial samt Sundsvall Open Trot två gånger och sprungit in över nio miljoner kronor med Jerry Riordan som tränare. Totalt har det blivit över 16,5 miljoner kronor i prispengar under karriären.

Oftast med Wilhelm Paal i sulkyn, men så blir det inte i Prix d’amerique. Inte heller Damien Bonne, som körde hästen i Prix de Bourgogne i slutet på december då Ringostarr Treb galopperad­e. Utan den drygt 30-årige fransmanne­n Jean Philippe Monclin.

– De gillade inte han som körde i Prix du Bourgogne. Ägarna ville ha en fransk kusk vilket jag gick med på. Monclin är ung, men en bra kusk som har mycket erfarenhet av att köra i Paris och har kört en hel del för de stora tränarna.

Jerry Riordan vill helst av allt att Ringostarr Treb får en värdig avslutning i sista loppet.

– Hellre att han tar sig i mål i gåtakt än är helt slutkörd. Med tanke på distansen (2 700 meter) är det inte ett idealiskt lopp för honom så för att vi ska göra ett bra lopp behöver vi tur också. Men han vann sina pengar med hjärnan så utnyttja det.

Själv kommer han ägna mycket tid i Paris till att träffa ägare och vänner från USA.

Men han undviker gärna en speciell fråga som alltid kommer.

– ”Kommer du att vinna?”. Det är den dummaste fråga jag har fått på Prix d’amerique. Men jag försöker vara artig och ha tålamod, säger Riordan med glimten i ögat.

Vilka håller du som favoriter i loppet?

– Belina Josselyn gjorde ett väldigt bra lopp senast, men det känns vidöppet. Bold Eagle känns som att han har fått nog även om det fortfarand­e är en jäkligt bra häst. På pappret är nog Belina favorit, men Face Time Bourbon är antagligen ett lika bra val som någon av de andra.

 ?? Bild: Mathilda Ahlberg/bildbyrån ?? Halmstad-tränaren Jerry Riordan hoppas på en värdig avslutning när stallets stora stjärna Ringostarr Treb avslutar karriären på söndag i storloppet Prix d’amerique.
Bild: Mathilda Ahlberg/bildbyrån Halmstad-tränaren Jerry Riordan hoppas på en värdig avslutning när stallets stora stjärna Ringostarr Treb avslutar karriären på söndag i storloppet Prix d’amerique.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden